KRAKOVA. Puolalainen huippujääkiekko on termi, joka sanoo hyvin vähän satunnaiselle kiekkoseuraajalle.

Lajin lilliputteihin kuuluva maa yrittää hiljalleen nostaa osakkeitaan – se näkyy myös maan pääsarjajoukkueissa. Yksi hankkeen tärkeä kasvo on suomalainen Jesse Rohtla, joka siirtyi täksi kaudeksi KH GKS Katowicen riveihin.

Ensimmäinen vuosi eksoottisessa sarjassa on sujunut vauhdilla. Rohtla voitti runkosarjan pistepörssin iskemällä 38 peliin hurjat tehot 13+40=53.

Kevään pudotuspeleissä 30-vuotias kiekkotaituri on johtamassa joukkojaan kohti sarjan mestaruutta. Katowice selvitti tiensä tuoreeltaan Puolan liigan finaaleihin.

Mutta miten Rohtla päätyi Puolaan? Suomalainen naurahtaa kysymykselle.

– Se on monien sattumusten summa. Mulla venähti kesällä neuvottelut ja mietin, mihin lähtisin. Täällä oli kiinnostusta. Vaikka katsoin, ettei kyseessä ole mikään kummoinen seura, touhusta sai heti sellaisen kuvan, että he haluavat panostaa isosti, Rohtla avaa yllätyspestinsä taustoja Leijonat.comille.

Valintaa ei ole tarvinnut katua. Rohtla kertoo viihtyvänsä mainiosti eksoottisessa kiekkosarjassa. Pelien taso on vaihdellut runkosarjassa paljon – tunnelma otteluissa on silti aina huippuluokkaa

Puolalaiset ovat äänekästä väkeä myös kiekkokatsomossa. Tästä loistavana esimerkkinä toimii Katowicen kotiyleisö.

– Suomessa istutaan hiljaa ja läpsytetään käsiä. Täällä tuntuu, että jokainen katsoja tuo oman äänensä halliin. Meillä on kotona 1500 katsojan aivan surkea areena, mutta se on aina täynnä. Tunnelma on upea – katto meinaa lähteä irti, Rohtla virnistää.

Rohtla pelaa isoja minuutteja Puolassa.

Kaipuu kotiin

Rohtla muistetaan Suomesta Mestiksestä sekä Pelicansin riveistä. Alle ehti tulla yhteensä 76 ottelua Liigan puolella ennen ulkomaan vuosia.

Viimeiset kaudet hyökkääjä on reppuseissanut ympäri Eurooppaa. Alle on tullut kausia Kazakstanissa, Valko-Venäjällä ja Ruotsin divarissa.

Miltä kiekkokiertolaisen arki tuntuu?

– Olisihan se kiva olla välillä Suomessa. Kyllä tässä kaipaa jo ajoittain kotiin. Mutta samalla nämä ovat upeita kokemuksia. Vielä jaksaa muutaman vuoden painaa. Nautitaan näistä ulkomaan vuosista. Sitten kun isken putket naulaan, palaan todennäköisesti Suomeen.

Puolan sarjassa homma toimii kohtuullisen hyvin. Ainakin, jos touhua vertaa Kazakstanin vuoteen. Rohla nauraa ulkomailta taskuun jääneen paljon erikoisia kommelluksia.

– Kazakstan oli kyllä kokemusten kokemus! Välillä piti miettiä, että itkeäkö vai nauraako. Silloin olisi pitänyt kirjoittaa kaikki ylös, nyt moni aivan älytön tarina on jo unohtunut. Onneksi lähdin silloin, mutta sinne en lähtisi enää ikinä uudestaan!

– Ulkomailla asiat eivät aina hoidu kuin Suomessa. Kärsivällisyys auttaa päivittäin hommissa. Se on sitä reissumiehen arkea, Rohtla lisää.

Suomalaismedian haastattelu yllätti Rohlan välierätaiston jälkeen. Kuva: Lasse Wikman.

Sukanvarteen jää hyvin rahaa

Rohtla on helppo bongata jäältä välierätaistossa kotijoukkue KS Cracoviaa vastaan. 174-senttinen hyökkääjä pelaa isossa roolissa sekä ylivoimalla että alivoimalla.

Pelistä huomaa, ettei varsinkaan puolalaisten kiekkoilijoiden fyysisyys ole huippumaiden tasolla. Vaikka panoksena on paikka finaaleihin, ei ottelussa nähdä juurikaan taklauksia. Sen sijaan mailahäirintä on näkyvää.

– Puolalaiset eivät ole fyysisesti yhtä vahvoja – isompikin kaveri voi kaatua. Täällä ei treenata ihan niin ammattimaisesti vielä kuin esimerkiksi Suomessa. Sen takia papua ei ole vielä yhtä paljon, Rohtla myöntää.

Kiekkoammattilaisen elämä ulkomailla on paljon muutakin kuin pelaamista. Kaukalon ulkopuolella Rohtlan arkea helpottaa Puolaan reissanut perhe. Erityisesti pieni muksu siirtää ajatukset nopeasti pois jääkiekosta.

Mutta miten Puolan pääsarjassa pelaaja elättää itsensä? Rohtla kertoo suoraan tilipussinsa olevan parempi kuin jos hän olisi jäänyt esimerkiksi Suomeen hakemaan pelipaikkaa Liigan ja Mestiksen väliltä.

– Tämä on ammattilaissarja. Sanotaanko näin, että kyllä täällä sukanvarteen jää hyvin – seura hoitaa verotuksen ja muut kulut. Sen lisäksi tämä on edullinen maa, menot ovat pienet, Rohtla summaa.

Tehojen ja roolin myötä suomalainen on osoittanut olevansa sijoituksen arvoinen vahvistus. Ulkomaalaistähti naureskelee pistepörssivoiton maistuvan.

– Ihan kivalta se tuntuu. En ole koskaan urallani voittanut pistepörssiä missään. Alku oli vielä hakemista pelityylin takia, mutta sen jälkeen on kulkenut, Rohtla avaa.

– Runkosarjassa mukana oli pari heikompaa joukkuetta, mutta kärkiryhmät ja niiden väliset pelit ovat hyvää jääkiekkoa. Uskon, että Puola on kasvava lätkämaa, suomalainen kiteyttää.

Ilari Isotalo, Krakova
Twitter: @IlariIsotalo