NHL:ssä saatetaan nähdä ensi syksynä uusi suomalaishyökkääjä, jonka tie taalajäille ei ole ollut kaikista tavanomaisin.

Viime kesänä KHL-seura Vitjaz Podolskista Toronto Maple Leafsin organisaatioon muuttanut hyökkääjä Miro Aaltonen on loistanut tänä keväänä AHL:n pudotuspeleissä. Toronto Marliesin tehomies on paukuttanut 11 otteluun mukavat kahdeksan (4+4) tehopistettä ja auttanut joukkuettaan etenemään jo konferenssifinaaleihin asti.

Aaltonen on osannut tehdä hyvän vaikutuksen oikeaan aikaan. Hän on tehnyt kahden konferenssifinaalipelin aikana yhteensä kolme maalia, joita viimeisin syntyi toissa yönä jatkoajalla.

Toronto Star -lehti uutisoikin, että katsomossa istui Aaltoselle merkittävä henkilö. Maple Leafsin kunnioitettu päävalmentaja Mike Babcock oli todistamassa suomalaishyökkääjän onnistumisia ja sai varmasti hyvän käsityksen 24-vuotiaan Aaltosen kyvyistä.

Torontossa käydääkin pientä pelipaikkasotaa, sillä muun muassa Leo Komarov olisi näillä näkymin lähdössä seurasta. Kokeneen Leijonahyökkääjän sopimus päättyy tänä kesänä, eikä seura ole tarjoamassa hänelle jatkopahvia, joten NHL-miehistössä aukeaa ensi syksyksi uusi vapaa paikka.

Komarovin korvaajaksi ehdolla on monen muun Marlies-hyökkääjän lisäksi myös Aaltonen. Hän kertoikin Star-lehdelle, ettei hän halua jäädä pelkäksi AHL-jyräksi, vaan tähtäin on aina ollut NHL:ssä.

– Ensimmäiset kuukaudet Pohjois-Amerikassa olivat vaikeita, mutta opin pelaamaan täällä. Totta kai, minun tavoitteeni on pelata NHL:ssä, mutta en päässyt sinne vielä tänä vuonna. Ymmärrän syyn, Aaltonen kommentoi.

Torontolla on yksi NHL:n lupaavimmista rostereista, joten sinne tunkeutuminen on hien ja tuskan takana. Kilpailua pelipaikoista toi lisää Ruotsin SHL:stä hankittu maalitykki Pär Lindholm, mutta Aaltonen on edelleen luottavainen, että mahdollisuuksia on tulossa.

– Minun pitää vain kehittää pelaamistani ja toivoa, että ensi vuonna pääsen sinne.

Marliesin päävalmentaja Sheldon Keefe on painottanut pelaajilleen, ettei NHL:ään kannata nyt keskittyä. Hän nostaa Aaltosen jalustalle ja kehuu tämän asennetta pudotuspelikevään aikana.

– Aaltonen välittää tästä joukkueesta. Hän on ollut hyvä pelaaja meille. Me tarvitsemme häntä tuomaan taitoa jokaiselle alueelle: ylivoimaan, alivoimaan, tasakentällisiin. Hän on osoittanut olevansa erittäin tärkeä meille, valmentaja kehui suomalaista.

Heikon alkukauden jälkeen Aaltonen pääsi AHL:n juoneen kiinni. Runkosarjan 64 ottelun aikana hän saalisti itselleen tehot 20+23=43 ja pelaa nyt isoja minuutteja Marliesin ykkössentterinä.