NHL-seura Detroit Red Wingsiä urallaan edustanut ruotsalaishyökkääjä Johan Franzen on ollut poissa kaukaloista viimeiset neljä vuotta lähes kokonaan. Syynä tähän ovat vaikeat aivotärähdykset sekä niiden seurauksena tulleet sivuoireet.

Viides ja viimeinen isku päähän oli liikaa. Edmonton Oilersin hyökkääjä Rob Klinkhammer taklasi Franzenia sillä seurauksella, että härkämäinen ruotsalainen ei ole sen jälkeen ollut entisensä.

Ei pelaajana, eikä ihmisenä.

Pelihommia ei ole sen jälkeen tarvinnut juuri miettiä. Erilaisten oireiden lista on pitkä. Migreenikohtaukset ja väsymisoireet ovat tavallista arkielämää. Lisäksi hänen näkökykynsä on heikentynyt.

Franzen on avoimesti kertonut, että millaista elämä on oireiden kanssa ollut.

– Joku päivä ajaessani autolla, saatan jopa pyörähtää hieman, mutta pidän nämä asiat yleensä omana tietona, Franzén kertoi SportExpressenille vuonna 2015.

– Se oli jotain uutta. Ihan kuin koko kroppani olisi sammunut: en voinut tehdä mitään enkä liikkua, vain mennä nukkumaan. Saatoin nukkua kolmekin päivää. En juuri tiennyt mitä tehdä, Franzén sanoi SVT:lle muutama kuukausi myöhemmin.

Viime vuonna hän kertoi Aftonbladetille, että hän kärsii paniikkikohtauksista. Lisäksi hänen oireet estävät häntä leikkimästä hänen pienten lasten kanssa.

– Se on ehkä kaikkein pahinta. He tekevät mitä isä tekee. Näkevät vain, kun makaan sohvalla, eivätkä he tiedä miksi.

Viimeinen kuukausi on koetellut Franzenia edelleen. Hänen vaimonsa, Cecilian mukaan Johan on tehohoidossa Marcus Brain Health -instituutissa, jossa hoidetaan muun muassa sotaveteraaneja ja aivovammoista kärsineitä urheilijoita.

– Olemme ensimmäistä kertaa toiveikkaita tulevaisuudesta, ja Johan voi paljon paremmin aloitettuaan hoitojakson. Se ei tule olemaan helppoa, mutta nyt meillä on suunnitelma, kuinka päästä eteenpäin, Cecilia kirjoitti Expressenin mukaan blogissaan.

– Ei ole helppoa elää miehen kanssa, jolla on aivovamma. Se on yhtä vuoristorataa. Mutta teen parhaani saadakseni asiat jälleen raiteilleen. Etenkin lastemme takia, jotka ansaitsevat parasta.