Suomalainen puolustajalupaus Urho Vaakanainen hikoilee parhaillaan NHL-seura Boston Bruinsin nuorten pelaajien kehitysleirillä.

Vaakanainen, 19, on Bruinsin viime kesän ensimmäisen kierroksen varaus (#18) ja osallistui jo viime kesänä vastaavalle leirille. Viime kauden Vaakanainen pelasi Liigan SaiPassa. 43 ottelua toivat tehot 4+7=11 ja mukavan teholukeman +8.

Tulevaksi kaudeksi Vaakanainen on jäämässä Pohjois-Amerikkaan. 19-vuotiaan puolustajan päätavoite on tietysti NHL:ssä, mutta valtaosa kaudesta kulunee farmiseura Providence Bruinsissa.

Boston Herald -lehden jutussa Vaakanaista kehutaan sulavasti luistelevaksi puolustajaksi. Kehitysleirillä Vaakanainen pääsee todellisen NHL-legendan oppiin. Bruinsin pelaajakehityksen johtaja on nimittäin kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja ja yli 1200 NHL-ottelua pelannut Jamie Langenbrunner.

NHL-uransa kauteen 2012–13 lopettanut ex-laitahyökkääjä näkee Vaakanaisessa paljon potentiaalia.

– Hän pelasi Suomen Liigassa noin 20 minuuttia ottelussa, eli hän pystyy pelaamaan paljon. Erityisen vaikuttava ominaisuus hänessä on se, että hänen energiatasonsa pysyy samanlaisena läpi ottelun. Tämä johtuu siitä, että hän luistelee niin sulavasti, Langenbrunner kuvailee Boston Heraldille.

Langenbrunner on havainnut, että vastustajan ollessa tai tullessa lähelle Vaakanainen on jopa hieman liian rauhallinen.

– Hänen pitää toimia hieman nopeammin ja aktiivisemmin. Sen asian kanssa teemme koko ajan töitä. Kun on noin hyvä luistelija kuin hän on, sitä asiaa on helppo parantaa, Langenbrunner kertoi.

Nuorten lupausten leirin jälkeen Vaakanainen osallistuu syyskuussa Bruinsin tulokasleirille.

– Puolet sen leirin pelaajista lähtee Kiinaan (missä Bruins vierailee 10 päivän ajan), joten monet leirin pojista pääsevät pelaamaan paljon pelejä. Se on tärkeää. Usein pelaajat hoksaavat asioita, joita yritämme heille opettaa, vasta kun he tekevät sen pelitilanteessa, Langenbrunner tietää.

Vaakanainen itse on, tietysti, leiristä todella innoissaan.

– Tämä on iso mahdollisuus näyttää heille, miten hyvä olen. On myös tärkeää nähdä, millä tasolla olen suhteessa muihin juuri nyt, Vaakanainen sanoi Boston Heraldille.

Lehti tarttui jutussaan myös Vaakanaisen viime kauden pistemäärään. Jutun perusteella jäi mielikuva, että kirjoittajan mielestä 11 pistettä 43 ottelussa oli ilmeisesti melko vähän hyökkäävälle puolustajalle. Vaakanainen kommentoi aihetta haastattelussa.

– Sain Suomessa paljon peliaikaa ja yritin olla vähän hyökkäävämpi kuin aiemmin. Yritin saada laukauksiani paremmin läpi, maalille asti. En tosiaan tehnyt paljon pisteitä, mutta aina pisteet eivät kerro kaikkea. Mielestäni paransin hyökkäyspeliäni, Vaakanainen kommentoi.