Alexander Ruuttu on esimerkki erilaisesta pelaajapolusta huipulle.

25-vuotias kiekkotaituri on noussut kuin varkain Liigan huipulle Kuopiossa. Nuorena NHL-lupaukseksi nostetulla kiekkotaiturilla kesti hetken nousta myös Liigassa ratkaisurooliin

Leijonat.com tapasi Ruutun, jolla on allaan upea läpimurtokausi Liigassa. Komeat 17 maalia nostivat hyökkääjän joukkueen parhaaksi maalitykiksi. Vahva kausi KalPassa antaa virtaa myös kesään.

– Nälkä kasvaa syödessä! Viime kausi oli hyvä, vaikka lähtökohdat oli vaikeat. Oli olkapääleikkaus ja polvi paketissa. Silti sai hyvän vuoden alle – sen myötä odotukset ovat isommat, Ruuttu virnistää Leijonat.comille.

Nuorukaisen kaikista eleistä huokuu levollisuus tällä hetkellä. Elämä Kuopiossa maistuu tällä hetkellä – iso rooli ja vastuu maistuvat useiden rikkonaisten vuosien jälkeen.

– Onnistumisiin vaikuttaa tietysti myös iso rooli. Kun pelaa vähemmän, pitää joukkuetta auttaa eri tavalla. Kuopio näyttää sopivan itselleni hyvin. Viihdyn siellä ja tunnen, että siellä luotetaan minuun. Helppohan on siinä yrittää tehdä parhaansa, Ruuttu summaa.

Ruuttu viihtyi heinäkuussa Bermudan Kannu -tennisturnauksessa. Kuva: Ilari Isotalo.

Maalitykki löysi kodin

Ruutun matka kohti huippua on sisältänyt myös mutkia. 25-vuotias huippulupaus varattiin Arizona Coyotesiin toisella kierroksella kesällä 2011. Se toi ainakin suomalaismediassa heti NHL-lupauksen leiman.

Tilannetta ei ainakaan helpottanut Ruudun perhetausta. Nuorukaisen iskä Cristian Ruuttu muistetaan omalta pelaajauraltaan NHL:ssä. Nyt konkari työskentelee kykyjenetsijänä.

Nuorempi Ruuttu ehti kierrellä ennen KalPa-vuosiaan Jokereissa, Kiekko-Vantaassa, Ilveksessä, LeKissä, TPS:ssä ja Ruotsin divarissa Tingsryds AIF:n riveissä. Ennen kuin koti löytyi Kuopiosta, ehti alle tulla iso kasa eri pelipaikkoja.

Tilanne ei ehtinyt stressata Ruutua, jonka vastauksista huokuu nuorille pelaajille poikkeuksellinen analyyttisyys.

– Se on lopulta sisäinen motivaatio, joka vie eteenpäin. Olen aina uskonut, että pystyn tekemään tulosta. Ja tiedän, että pystyn vieläkin paremmin pelaamaan. Sitä varten painan duunia, Ruuttu summaa.

Kuopiossa peli maistuu. Joukkueen pelitapa ja henki ovat olleet Ruutun kannalta erinomaisia palikoita oman pelin löytämiseen.

– Kuopiossa puhutaan aina ”meistä”. Ei yksilöistä, vaikka pelaajia pyritään viemään eteenpäin. Jos joukkue pärjää, myös yksilö kehittyy ja onnistuu.

Kuopiolaiset tunnetaan juonikkuudestaan. Kuinka juonikas herra on Alexander Ruuttu?

– En mä koe olevani kovin juonikas. Tai sitten olen niin juonikas, etten kerro sitä, Ruuttu naurahtaa.

Ruuttu on Coyotesin varaus kesältä 2011.

”Junnut kiinni kännyköissä”

KalPalla oli jo viime kaudella todella nuori joukkue Liigassa. Sen myötä 25-vuotias Ruuttu alkaa olla joukkueensa kokenutta kaartia.

Yllättävä tilanne naurattaa kiekkotähteä.

-Tässä kuuluu jo melkein joukkueen vanhempaan kaartiin. Mutta en ota sitä paineita. Sitten kun olen 35-vuotias, olen oikeasti vanha.

Joukkueiden nuorentuminen näkyy myös jutuissa. Ruuttu heittää kieli poskessa pienen piikin joukkueen teinikaartille.

-Läpässä sen huomaa. Vanhemmat pelaajat heittävät aina hyvää juttua. Nämä nuorethan tuijottaa nykyisin vain puhelinta. Ei kaikki edes puhu, kiekkotaituri virnistää.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo