TOP5: Maalivahtilupaukset ja suomalaispakit loistaneet – tässä ovat Liigassa eniten korostuvat yksilöt

© Kuva: Juha Tamminen

Liigakausi jatkuu tänään lauantaina kuudella ottelulla, ja niitä pelataan pitkin iltaa.

Kun kautta on pelattu noin kuukaudenpäivät, listasi Leijonat.com-sivusto viisi toistaiseksi eniten kaukalossa korostuvaa valovoimaisinta ja joukkueelleen tärkeintä yksilöä. Listalle nousi enemmän sellaisia pelaajia, joiden joukkueet eivät kuulu sarjan kärkikastiin.

Tämä johtuu tietenkin siitä, että esimerkiksi Kärppien ja Tapparan kokoonpanot ovat raudan lujia, ja ratkaisuvoimaa riittää oikeastaan ketjussa kun ketjussa.

Huom! Ranking on tehty perjantain kierroksen jälkeen, eli jo alkanutta kierrosta ei ole tähän huomioitu.

TOP5 – Joukkueilleen tärkeimmät pelaajat

  1. Niko Peltola, Ässät

Vajaat 21 minuuttia peliä kohden luutiva tehokas pakki on joukkueensa ainoita pelaajia, jonka tehotilasto on plussan puolella. Liigan hännänhuipun puolustaja on ollut tasakentällisin jäällä 14 kertaa, kun Ässät on iskenyt maalin. Huittisista lähtöisin oleva puolustaja on ollut yksi näkyvimpiä pelaajia joukkueessa, joka on vaeltanut läpi syksyn varjojen mailla.

Peltola (+5) sekä Niklas Applegren ovat joukkueensa ainoat pelaajat, joiden tehotilasto alkaa plussalla. Kolmella pelaajalla se näyttää nollaa, muilla miinusta. Ilman Peltolaa Ässät saattaisi olla vieläkin syvemmällä suossa, sillä hän luo tekemisellään taatusti edes jonkinlaista uskoa pataleiriin.

  1. Jakub Skarek, Pelicans

Tulosten ja tekemisensä kanssa varsin rajusti aaltoilevan Pelicansin pelitapa suosii aggressiivista hyökkäämistä ja korkeaa, useamman miehen karvaamista. Lahtelaisten otteissa on toisinaan näkynyt se, että joskus tuo pelityyli voi läikkyä yli. Silloin Skarekin rooli korostuu, ja on se toki korostunut muutenkin.

NY Islandersin varaus on venynyt useisiin ehjiin peleihin, vaikka joskus työt ovat jääneet selvästi virkaveljiä vähemmiksi Pelicansin pelitavan seuraksena. Toisaalta tsekki on myös väläytellyt muutamia uskomattomia yksittäisiä torjuntoja joukkueessa, joka ei ole lähellekään Liigan nimekkäimpiä.

  1. Veini Vehviläinen, Kärpät

Alle 20-vuotiaiden maailmanmestari on pakko nostaa listalle, vaikka puolustus Vehviläisen edessä onkin timanttia. Kärpät on päästänyt Liigassa vähiten maaleja, kun oma reppu on kilissyt 13 pelissä vain 16 kertaa.

Jo neljä nollapeliä torjuneen maalivahdin työskentely on näyttänyt tarttuvat joukkuekavereihin luonnollisesti positiivisella tavalla. Suuri yleisö muistanee, kuinka Vehviläisen ylle kertyi lähimenneisyydessä kysymysmerkkejä hänen henkisestä kapasiteetista puhuttaessa. Nyt nuo puheet voi unohtaa, sillä niin timanttia NHL-lupaus on ollut.

Päästettyjen maalien keskiarvo näyttää lukemaa 1,19 ja torjuntaprosenttikin numeroita 94,62. Olkoot edessä minkälainen pakisto ja joukkue hyvänsä, ovat tilastot huimaa luettavaa.

  1. Miikka Pitkänen, KooKoo

Kouvolaan viime kaudeksi siirryttyään Pitkänen sai uralleen uuden suunnan. Jo juniorivuosina kovia tehoja takonut hyökkääjä iski esimerkiksi KalPassa kaudella 2016-17 runkosarjan 60 ottelussa vain 15 pinnaa (6+9), mutta nyt tehoja on kasassa jo 16 (6+10). Piste-ero ensimmäisen isomman roolin kauden sekä kolmannen edustusjoukkuesesongin välillä kasvanee huimaksi.

Liigan pistepörssin kärkipäässä keikkuvan Pitkäsen merkitystä korostaa se, että KooKoo ei tosiaankaan kuulu sarjan ykkösjoukkueisiin. Kuopiolaislähtöinen hyökkääjä on ollut koko Liigan mittapuulla sarjan parhaimpia kärkiketjujen senttereitä – heiltä kun odotetaan lähtökohtaisesti pisteiden takomista.

  1. Teemu Suhonen, Jukurit

Vaikka Jukurit oli tehnyt Liigassa toiseksi vähiten maaleja (31) perjantain kierroksen jälkeen, on Suhonen ollut huiman tehokas. Mikkeliläisten kultakuuppa on nakuttanut syksyllä 13 ottelussa tehot 5+4=9. Tehopakki on siis ollut noin joka kolmannessa-neljännessä maalissa mukana.

Hyökkäyksiä tukeva ja niitä tehokkaasti niin tasakentällisin kuin ylivoimillakin hyödyntävä Suhonen on joukkueensa tehotilaston kärki lukemalla +5. Se on kova lukema pelaajalta, joka luutii kaukalossa mikkeliläisistä isoimpia minuutteja (keskiarvo 20.00). Tällöin vastaan tulee pakostikin vastustajan kovimpia tuloksentekijöitä.

Liiga lauantaina:
TPS – JYP klo 16.00
Jukurit – KalPa klo 17.00
KooKoo – Ässät klo 17.00
Lukko – HIFK klo 17.00
Tappara – Sport klo 17.00
Kärpät – SaiPa klo 19.00