Kiekkosivusto listasi NHL:n 2010-luvun katastrofisopimukset – suomalaisnimi kärjessä

© Kuva: Getty Images

NHL:ssä tehtiin 2010-luvulla useita toinen toistaan rahakkaampia pelaajasopimuksia, joista osa meni seurojen kannalta katastrofaalisella tavalla pieleen.

The Hockey Newsin kasaama lista vuosikymmenen katastrofisopimuksista on suomalaisittain lista on karua luettavaa, sillä piikkipaikkaa pitää hallussaan kesällä 2011 Buffalo Sabresin kanssa 6-vuotisen sopimuksen 4,5 miljoonan dollarin kausipalkalla sorvannut Ville Leino.

Leino osui Sabres-sopimuksessaan kultasuoneen, sillä miehellä oli allaan loistava 53 tehopinnan kausi Philadelphia Flyersin riveissä. Suomalainen loisti varsinkin kyseisen kevään pudotuspeleissä ollen yksi koko kevään parhaista pelaajista. Jälkikäteen Sabresin yhden kauden näytöillä antamaa jättidiiliä voidaan kuitenkin pitää seuran kannalta katastrofaalisena.

– Mitä ihmettä he ajattelivat? Leinolla oli 27-vuotiaana allaan vain yksi kausi, jolla tämä oli pelannut yli 60 NHL-ottelua. Jostain syystä Sabres näki aiheelliseksi ojentaa miehelle 4,5 miljoonaa kaudessa kuuden vuoden ajalle. Me kaikki tiedämme, miten tämä tarina päättyi, kiekkoraamattu päivittelee.

Taiturimaisen Leinon aikakausi Sabresin riveissä oli hyökkääjän palkkaan nähden valtava pettymys. Mies pelasi biisonipaidoissa 137 ottelua tehoin 10+36=46. Sabres osti suomalaisen ulos sopimuksestaan kesällä 2014.

Myös kakkospaikalta löytyvän Nathan Hortonin sopimuksen synnyn taustalla on mukana suomalaisväriä, sillä miehelle kesällä 2013 Columbus Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläisen toimesta ojennettu 7-vuotinen, 37,1 miljoonan taalan arvoinen diili oli suomalaispomolta pahemman luokan virhearvio urallaan aivotärähdyksistä jo aiemmin kärsineen Hortonin jouduttua päättämään uransa vain 36 pelin jälkeen sopimuksen solmimisesta.

THN:n listan seuraavilta sijoilta löytyvät David Clarkson, Brent Seabrook, Ilja Bryzgalov, Loui Eriksson, Andrew Ladd, Karl Alzner, Christian Ehrnhoff sekä Vadim Shipatsov.