Suomalais-ruotsalainen Tony Pappila, 22, puhui Hockey Sverigen haastattelussa ongelmistaan poikkeuksellisen suoraan. Pelaaja kuului alkukaudesta Kristianstadsin joukkueeseen, joka pelaa Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Allsvenskanissa.

Nyt hän ei pelaa missään ja pelaajan alkukauden seura kertoi tiedotteessaan, että syyt ainakin toistaiseksi lopettamiseen olivat henkilökohtaiset. Seura kertoi silloin lisäksi, ettei asiaa kommentoida sen enempää.

Nyt Pappila kertoo ruotsalaislehdelle avoimesti kaiken.

Ensinnäkin hän myöntää tainnuttaneen arkea leimanneen ahdistuksen alkoholilla ja rahapeleillä. Ne olivat seurausta kuusi vuotta sitten tapahtuneista asioista. Pelaajan siskolla havaittiin heti tämän syntyessä aivokasvain.

– Eloonjäämisarvio oli alunperin fifty-fifty, miettii pelaaja, jolla on todettu ADHD.

– Kaikki alkoivat silloin. Tiesin kauan, etteivät asiat ole kunnossa.

Eli?

– Kun olin niin kaukana pohjalla, että nukuin vain muutaman tunnin yössä ja ne tunnit olivat myös oman hyvinvointini kohokohtia, tajusin, että minun piti etsiä apua mielenterveyteni takia.

– Minulla ei oikein ollut muuta vaihtoehtoa kuin ylläpitää julkisivua ja näyttää vahvalta ulospäin, pelaaja muotoilee.

Pappila kertoo, ettei hän ole tuntenut oloaan hyväksi pitkään aikaan. Urheilun iloa tummentavat synkät ajatukset, jotka sotkevat keskittymistä ja suoritusta.

– Jotkut päivät ovat parempia kuin toiset. Mutta kun jouduin siihen pisteeseen, että mieli ei ollut läsnä edes silloin, kun tein hauskoja asioita, tajusin tarvitsevani apua, Pappila sanoo viitaten hauskalla asialla jääkiekkoon.

Kristianstads on edelleen pelaajan työnantaja, vaikka hän on sivussa tositoimista.

– On kiva avata näitä, kun olen ollut vaiti niin monta vuotta.

– Se tuntui hyvältä, kun sain vihdoin kerättyä rohkeutta ja kerroin sairaudestani työnantajalleni. He ovat tukeneet minua tässä, ja olen nyt valmis kertomaan ongelmani myös muille. Osittain tuntuu hyvältä puhua tästä, niin ihmisten ei tarvitse spekuloida.