Pari vuosikymmentä NHL:ää työkseen seurannut toimittaja Jouni Nieminenkin on Edmontonissa uuden edessä, kun NHL-kausi jatkuu tänään lauantaina poikkeusoloissa Torontossa ja Edmontonissa.

NHL-kuplan ytimeen pääsevät vain NHL:n omat toimittajat, ja Nieminen on yksi harvoista, joka pääsee seuraamaan pelejä hallilla, mutta kuitenkin kuplan ”ulkopuolelta”.

Nieminen kertoo NordicBetille, että tunnelma on monin tavoin epätodellinen.

– On epätodellinen fiilis tulla tutulle hallille kuumana hellepäivänä heinäkuussa ja pian elokuussa, ja nähdä Edmontonin hallissa vaikkapa Vancouver Canucks ja
Winnipeg Jets, kuten keskiviikkona tai Nashville Predators ja Dallas Stars, kuten torstaina.

– NHL on pitänyt huolta siitä, ettei kotikenttäetua ole. Sellainen peli on
tulossa ensi viikolla, jossa Chicago Blackhawks pukeutuu Edmonton Oilersin hulppeassa pukuhuoneessa ja Oilers itse yhdessä hallin junnukopeista, Nieminen kertoo NordicBetin haastattelussa.

– Hawksin pelaajat näkevät Oilersin viisi Stanley Cup-pokaalia lasin takana aina tullessaan ja mennessään. Viime viikolla Montreal Canadiens pukeutui Toronto
Maple Leafsin kopissa Torontossa. Lähes sata vuotta vanha vihollinen. Epätodellista.

– NHL on tehnyt erinomaisen työn itse hallin kanssa. Erilaisten screenien ja peitteitten ansiosta huomio keskittyy itse kaukaloon. Ei ole tunnetta avarasta ja tyhjästä
hallista. Oikeiden pelien alkaessa lauantaina saamme nähdä, miten TV-toteutus toimii. Sitä vasta harjoiteltiin treenipeleissä. 32 kameraa esimerkiksi 20 sijasta.

TV-katsojat jäävät parhaista keskusteluista paitsi

– Katsoessani piippuhyllyltä Winnipegin ja Vancouverin ottelua, ajattelin, että täällä hallissa on hiljaista. Yleisöä ei ole, pelaajien ja tuomareitten sanat kuuluvat helposti
kaikkialle. TV-katsojat jäävät parhaista jutuista paitsi viiden sekunnin lähetysviiveen takia.

– Omituinen juttu, tyhjässä hallissa yli tuhannen kilometrin päässä molemmista
kaupungeista pelataan hiljaista peliä, ja samaan aikaan kahdessa täysillä elävässä kiekkokaupungissa ottelua seurataan kuumeisesti median välityksellä!

– NHL-oikeudet Kanadassa omistava Sportsnet ilmoitti harjoitusottelujen ensimmäisen päivän keränneen eniten katsojia koskaan, kun harjoituspelejä on lähetetty.

– Kansalaiset Edmontonissa ovat erittäin innoissaan ja erittäin ylpeitä saadessaan isännöidä tällaista uskomattoman hienoa turnausta, vaikka itse hallille ei pääse.
Asun aivan harjoitushallin, neljän kaukalon Terwillegar Rec Centren vieressä, jossa fanien pääsy lähellekään joukkueita on estetty tehokkaasti. Nimmareita ja selfieitä
on otettava joskus toiste.

Turnaus tuo töitä paikallisille

– Hienot charter-bussit liikkuvat ympäri kaupunkia. Joukkueen tunnistaa bussin lasiin laitetusta logosta. Turnaus tuo paljon työtilaisuuksia paikallisille, jotka ovat kärsineet pandemiasta samalla tavalla kuin kaikki muutkin. Ravintoloista tilataan syötävää, esimerkiksi. NHL maksaa vuokraa kaikesta. Paikallinen firma sai sopimuksen jokaisen pelaajan covid-testaamisesta joka ikinen päivä. Tästä kaikesta on oltava kiitollinen.

– Ja NHL-ihmiset näkevät täysin toisen puolen Edmontonista. Yleensä joukkueet käyvät täällä talvella, kun kaupunki on jäässä ja tuuli puhaltaa.

– Median tehtävä ei – ymmärrettävistä syistä – ole helppoa. En halua missään nimessä valittaa, vain hyvin pieni määrä mediaa on päässyt edes paikalle.
Pelaajat ja valmentajat elävät kuplan sisällä, joten heitä voi jututtaa vain virtuaalisesti. Yksi kysymys per toimittaja. Suomenkieliset haastattelut on tehtävä itse puhelimitse.

– NHL:n omat toimittajat pääsivät kuplan sisälle, mutta Pohjois-Amerikan ammattimaisten toimittajien liiton reportterit eivät pyynnöstä huolimatta.

Pelaajat tekevät ison uhrauksen ”hullussa projektissa”

– Tuomarit ja NHL:n muut toimitsijat ovat vallanneet Rogers Placen hienon press boxin, koska he elävät kaikki kuplan sisällä. Tuttu toimitsija, joka käy Oilers-peleissä normaalisti sivutyönään kertoi, ettei voinut ottaa työtä vastaan, koska olisi pitänyt sitoutua 71 päivän kuplassa elämiseen putkeen. Pelaajat tekevät ison uhrauksen tässä hullussa projektissa, mutta niin tekevät muutkin ottelutapahtumat mahdollistavat ihmiset.

– Median edustajat tarkastetaan ovella kuten normaaleissa työpaikoissa tehdään. Maskeja on pidettävä päässä kaikkialla. Ovella tehdään screenaus, jossa tehdään tutut kysymykset ja otetaan lämpötila otsasta. Reitti tilapäiseen mediakatsomoon on tehty erittäin selkeäksi, mitään mahdollisuuksia törmätä kuplan sisällä oleviin ei ole.

– Tämä on historiallinen turnaus, ja hullu, erittäin yksityiskohtaisesti suunniteltu projekti. Mitä enemmän pelejä tulee nähtyä, sitä enemmän kunnioitan kaikkia osanottajia tuomareista pelaajiin, valmentajiin ja joukkueitten henkilökuntien jäseniin. Kaikki on suunniteltu ihan viimeisen päälle, ja osanottajat ovat osoittaneet todellista sitoutumista ja kurinalaisuutta.

– Pelaajat elävät kuplan sisällä, eivätkä pääse näkemään omaisiaan, ja rakkaimpiaan parhaassa tapauksessa kahteen kuukauteen. Hotellikuolema on todellinen, toivottavasti pelaajat pääsevät käymään turvallisesti vaikkapa erikseen varatulla golf-kentällä vapaapäivinään. Kukaan mies ei voi elää pelkästään jääkiekosta.

– Itse peleissä pelaajien on luotava oma tunnetasonsa päästäkseen parhaimmilleen ilman yleisön kannustusta. Nostan hattua maailman parhaimmille jääkiekkoilijoille sitoutumisesta tähän – tuleva Stanley Cup-mestari on juhlansa todellakin ansainnut.

Lähde: NordicBet