AHL:n parhaan maalivahdin palkinnon viime kaudella pokannut Kaapo Kähkönen, 24, on eittämättä yksi Suomen lupaavimmista maalivahdeista. Hänkään ei kuitenkaan ole maamme ykkönen, väittää yhdysvaltalainen The Athletic.

Toimittaja Scott Wheelerin listalla NHL:n kirkkaimmista veskarilupauksista Kähköselle liikenee kunniamaininta, mutta kärkikymmenikköön hänellä ei ole asiaa. Suomalaisia edustavat sen sijaan Colorado Avalanchen Justus Annunen (8.) ja Buffalo Sabresin Ukko-Pekka Luukkonen (9.).

Annusen pelissä Wheeler pitää erityisesti sijoittumista. Annunen lähtee harvoin kauas maaliltaan, mikä auttaa reagoimaan tilanteisiin nopeasti. Kehitettävääkin silti löytyy.

– Joskus murehdin, että hän on vähän liian innokas maalillaan. Peleissä tulee hetkiä, kun hänen täytyisi odottaa hyökkääjän ratkaisua sen sijaan, että ryhtyisi itse haastamaan heitä. Mutta kärsivällisyys tulee kokemuksen myötä ja hän on yhä vasta alussa ammattilaisurallaan, Wheeler luonnehtii.

Luukkosesta kirjoittaessaan Wheeler ei voi olla sivuuttamatta lonkkaleikkauksia, jotka ovat vaikuttaneet nuoren maalivahdin kehitykseen. Siitäkin huolimatta Luukkosen voima ja atleettisuus ovat loistavalla tasolla. Isokokoinen espoolainen pelaa parhaimmillaan todella eleettömästi.

Hänenkin kohdallaan on kuitenkin olemassa heikkous, joka olisi pystyttävä ratkaisemaan tulevina vuosina.

– Viime kaudella huolta aiheutti se, miten usein hyvät laukojat saivat hänet jäätymään. Se on asia, jota jotkut maalivahdit eivät vain pysty parantamaan huipputasolle tullessaan, Wheeler pohtii.

Listan kärkeen nousivat odotetusti venäläiset maalivahdit. Nashville Predatorsin Jaroslav Askarov ja New York Islandersin Ilja Sorokin tulevat keikkumaan NHL:n huipulla vielä pitkään.

Muokattu 16.10. klo 9:40: Justus Annunen on Colorado Avalanchen varaus, ei Columbus Blue Jacketsin.