NHL-uransa jälkeen menestyneen vaatebisneksen pariin siirtynyt Ville Leino saa kuulla yhä usein Buffalo Sabresin kanssa solmimastaan jättisopimuksesta, joka turvasi miehen loppuelämän – mutta meni pelillisesti täysin penkin alle.

36-vuotias Leino allekirjoitti kesällä 2011 Sabresin kanssa 6-vuotisen sopimuksen, arvoltaan 27 miljoonaa dollaria. Seura osti suomalaishyökkääjän ulos sopimuksestaan kesällä 2014, minkä myötä mies nostaa Buffalolta yli miljoona dollaria kipukorvauksia vuodessa kuluvan NHL-kauden loppuun asti.

Leino itse kommentoi Buffalon kanssa tekemäänsä sopimusta aiemmin The Athleticille.

– Se oli paljon parempi (tarjous) kuin kenenkään muun. Tekisin saman päätöksen uudestaan koska ajattelin, että joukkue olisi omannut hyvät mahdollisuudet pudotuspeleihin, ex-kiekkotaituri muistelee.

Leino saapui Sabresiin Philadelphia Flyersin paidassa loistavasti sujuneen pudotuspelikevään siivittämänä. Miehen Flyersin aikainen ketjukaveri Daniel Briere uskookin ketjun kemialla olleen vaikutusta myös Leinon uran jatkoon.

– Yhteinen aikamme Phillyssä oli molempien parasta aikaa kiekkoilijana. Minusta tuntuu, että me kolme (Briere, Leino ja Scott Hartnell) teimme toisistamme parempia kuin mitä todellisuudessa olimmekaan. Tästä syystä olin pettynyt Villen lähdettyä, Briere muistelee.

Vaikeuksien vuodet Buffalossa

Tuolloinen Sabres-kippari Jason Pominville muisteli olleensa innoissaan Leinon valittua uudeksi seurakseen Buffalon.

– Olin innoissani ja ajattelin, että saimme viimein pelaajan, joka auttaa meitä hyökkäyssuuntaan. Hän aloitti kauden sentterinä, mutta homma ei toiminut. En edes tiedä, oliko hän pelannut aiemmin keskellä, Pominville muistelee.

Leino ei palannut Buffalossa missään vaiheessa takaisin sille tasolle, jota mieheltä oltiin totuttu näkemään Flyers-paidassa. Varsinkin viimeisestä kaudesta Buffalossa tuli Leinolle painajaismainen.

– Se oli vaikeaa. Ei ole mukavaa saada jatkuvasti paskaa niskaan kaikkialta. Se oli elämäni rankinta aikaa, suomalainen muistelee karmeaa kauttaan, jonka aikana pelasi 58 ottelua maaleitta.

Loppukaudesta meno keskellä katastrofia olleen seuran puolelta alkoi muuttua laskelmoivaksi.

– (Päävalmentaja) Ted Nolan sanoi minulle, että ”tiedät varmaan mitä tulee tapahtumaan”. Kauden viimeisestä peliä ennen hän jopa kertoi, ettei aio peluuttaa minua siksi, etten loukkaantuisi ja ettei se estäisi sopimuksen ulosostoa. Lopulta joku toinen pelaaja loukkaantui, joten pelasin, Leino muistelee.

Nykyisin kiekkouransa Ruotsin SHL:ssä kauden 2016-17 jälkeen lopettanut Leino tunnetaan parhaiten oman, vuonna 2014 perustamansa Billebeino-vaatemerkin tiimoilta.