Leijonien kevään 1995 ikimuistoisessa maailmanmestaruuden voittaneessa joukkueessa pelannut Esa Keskinen muistetaan uraltaan armoitettuna pistetykkinä.

Ylöjärveläissyntyinen sentteri pitää hallussaan erästä edelleen voimassa olevaa hurjaa Liiga-ennätystä.

Keskinen takoi kolmannella kaudellaan kotimaisessa pääsarjassa (1985-86) pisteitä joulukuun alusta lähtien jokaisessa ottelussa. Tuohon aikaan runkosarjassa pelattiin vain 36 ottelua ja sesongin päättyessä pisteputkella oli mittaa 17 ottelua.

Tahti jatkui syksyllä 1986 ja katkesi vasta isänpäivänä marraskuussa. Putkelle tuli lopulta mittaa 32 ottelua ja määrä rikkoi Matti Hagmanin nimissä olleen pisteputkiennätyksen yhdellä ottelulla.

Keskinen voitti keväällä 2000 päättyneellä urallaan TPS-paidassa kaksi Suomen mestaruutta (1993, 2000). Pinnoja mailataituri summasi 478 Liiga-ottelussaan hurjat 658.

Pistepörssin Keskinen voitti urallaan kolmesti, syöttöpörssin neljästi. Hän teki peräti kuudella kaudella yli 60 pistettä. Tähän ei Liiga-historian aikana ole pystynyt kukaan muu pelaaja.

Hän juhli MM-kullan lisäksi kertaalleen MM-hopeaa ja kuului myös Suomen ensimmäisen arvokisamitalin voittaneeseen joukkueeseen Calgaryn olympialaisissa 1988.

Lähde: Liiga