Chicago Blackhawksia NHL:ssä edustava venäläispuolustaja Nikita Zadorov kertaa The Athleticin haastattelussa maansa kitkerää välierätappiota Suomelle Bratislavan vuoden 2019 MM-kisoissa.

Venäjällä oli tuolloin kasassa NHL:n supertähdistä koostunut unelmajoukkue, eikä Euroopasta kootuilla ”jämäpelaajilla” kisoihin lähteneellä Suomella pitänyt olla mitään sanan sijaa joukkueiden luisteltua jäälle välieräottelussa.

Leijonat taisteli kuitenkin maalivahtinsa Kevin Lankisen johdolla lopulta 1-0-voiton ja selvitti tiensä finaaliin, jossa tuhkimotarina huipentui Kanadan kustannuksella.

– Luulin, että kultamitalit ovat jo taskussamme. Meillä oli kasassa todellinen all-star-tason joukkue. Paras joukkue 20 vuoteen, Zadorov muistelee.

– Ovetshkin, Malkin, Kutsherov tai kukaan meistä ei onnistunut maalinteossa. Se oli ehdottomasti Suomen ison jään taktiikan ansiota. He eivät edes ylittäneet punaviivaa vaan ainoastaan puolustivat. Edes kaikkien aikojen paras maalintekijä (Ovetshkin) ei onnistunut ohittamaan Lankista, joten on pakko antaa hänelle tunnustusta, venäläispuolustaja myöntää lopuksi.

Leijonat sai finaalissa vastaansa Kanadan, jonka riveissä pelannut hyökkääjä Dylan Strome muistelee hänkin finaaliottelua sekä nykyisen seurakaverinsa Lankisen otteita epäuskoisena.

– Heitä vastaan oli vaikea tehdä maaleja. Se oli niin outo turnaus. Haimme yhä sopivia ketjukoostumuksia, kun taas heillä paketti oli jo kasassa. Hävisimme pelin 2-1 tai 3-1, vai teimmekö edes maalia? Emme saaneet juurikaan maalintekopaikkoja ja kun saimme, Lankinen oli aina tiellä, Strome kertaa nyt.

Leijonien tämän vuotinen MM-kisaurakka käynnistyy lauantaina ottelulla Yhdysvaltoja vastaan.