Pohjois-Amerikassa ja ylipäätään ulkomailla ensimmäistä kertaa pelaavan, Pittsburgh Penguinsin juhannuksen 2019 seitsemännen kierroksen 203. varaus Valtteri Puustisen alku on ollut NHL-joukkueessa tehokas. Hyökkääjä kasvatti pisteputken kahteen viime yön syöttöpinnalla.

Se oli ykkössyöttö Drew O’Connorin iskemään ylivoimamaaliin pelissä, jonka Detroit Red Wings voitti 4-2.

Vaikka vikkeläkinttuinen Puustinen on ihastuttanut treenikaudella ylhäällä, menee hänen alkava sesonki ennakko-odotusten mukaan AHL-joukkue Wilkes-Barre/Scranton Penguinsin paidassa. Joukkueen valmennukseen kuuluva Kevin Porter ei pelkää odottaa Suomen mestarilta ja alle 20-vuotiaiden maailmanmestarilta isoa kautta.

– Hän on taitava pelaaja loistavalla laukauksella. Uskon Puustisesta tulevan iso osa tiimiämme ja ylivoimapelaamistamme. Hän on älykäs, Puustinen tekee peliä upeasti. On mahtavaa seurata häntä, luotsi oli sanonut DK Pittsburgh Sportsin mukaan.

Kuopiolaislähtöinen Puustinen on pelannut pari viime kautta Liigassa HPK:n väreissä. Uran 152 runkosarjapeliä ovat tuoneet tilille tehot 48+46=94 (+19), 16 pudotuspeliottelun saldo on 2+3=5 (+5).

Porterin luettelemien vahvuuksien lisäksi Puustisen yksi merkittävimmistä osaamisalueista on luistelunopeus. Esimerkiksi kaudella 2019-20 hän oli HPK:n kolmanneksi nopein tilastoidulla vauhdilla 37,40. Kautta myöhemmin tilastossa irtosi nelossija lukemin 36,79.

– En liioittele – mutta en ole vielä nähnyt yhtäkään sellaista kokonaisuutta, joka ei olisi NHL-kaliiperia. Saatan olla yhtä vakuuttunut hänestä kuin olen suomalaisesta pelaajapolusta, Pensiä läheltä seuraava toimittaja Dejan Kovacevic hehkutti Twitterissä vapaasti muotoiltuna.