Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueessa on piisannut viime aikoina turbulenssia urakalla, kun päävalmentaja Pasi Mustonen ja syksyllä Calgaryssä pelatuista MM-kisoista sivuun jäänyt maalivahti Noora Räty ovat olleet poikkiteloin.

Äskettäin sanojaan asiallisesti virheelliseksi pahoitellut luotsi kertoi aiemmin, että tähtivahdin kieltäytyminen olisi ollut vasten opetusministeriön lainsäädäntöä. Tämä siksi, että maalivahti sai apurahan, joka puolestaan Mustosen aiempien sanojen mukaan tarkoitti automaattista maajoukkueen mukana olemista. Mustonen kertoi sittemmin yllätyneensä, että Räty sai kieltäytyä maajoukkueesta apurahan saamisesta huolimatta.

Asianosaiset ja asiantuntijat ovat kommentoineet kuohuttavaa tapausta siellä täällä kaikkiaan asiallisesti. Tapaukseen otti kantaa äskettäin myös Mira Jalosuo, kuusinkertainen olympia- ja MM-mitalisti julkisessa Facebook-päivityksessään.

– Ajattelin olla kommentoimatta tätä Nooran ja maajoukkueen päävalmentajan välistä sirkusta, mutta nyt päävalmentaja on mennyt aivan liian pitkälle.

– En ole koskaan nähnyt päävalmentajan heittävän pelaajaa bussin alle näin pahasti ja tuollaista on täysin mahdotonta hyväksyä. Noora ei kieltäytynyt MM-kisoista vaan edeltävästä leiristä, koska hän oli myynyt nimikkoleirejään.

Maajoukkueen leirille meneminen olisi ollut Rädylle tämän takia taloudellinen tappio. On huomioitava sekin, että pelaaja asuu Yhdysvalloissa, jossa eläminen on Suomea kalliimpaa. MM-kisojen ajankohta julkistettiin koronan takia vasta toukokuussa.

– Yrityksen pyörittäminen ja suunnitelmien muuttaminen lyhyellä varoitusajalla ei yksinkertaisesti toimi. MM:iin hän olisi lähtenyt, jos valinta olisi käynyt toteen.

– Enkä syytä valmentajaa siitä, että hän ei ole valinnut Rätyä. Itse asiassa jos olisin päävalmentaja, en olisi myöskään valinnut häntä, mutta olisin samalla ymmärtänyt Nooran syyt.

– Rädyn julkinen kutsuminen kriminaaliksi on vitsi. Voihan sitä hokea vaikka kuinka monta kertaa, että ”Pasi on Pasi, hänellä ei ole suodatinta”.

Mustonen luonnehti reilut puolitoista viikkoa sitten Leijonien mediatilaisuudessa Rädyn olevan vitosvahti. Luotsi ei ollut tilaisuudessa paikan päällä, vaan antoi kommentteja etäyhteyden välityksellä. Molari Räty on nelinkertainen olympiamitalisti sekä vuoden 2019 MM-hopean suurin selkäranka.

– Viidenneksi maalivahdiksi kutsuminen on hieman epäkunnioittavaa.