Jokerien ja valkovenäläisen Dinamo Minskin keskiviikkoinen KHL-kohtaaminen jättää aihetta jälkipuinille sen alkuhetkien takia. Helsinkiläisjoukkueen fanikatsomo Eteläpääty hiljentyi jo ennen matsia kuulemma ”solidaarisuuden osoituksena niille, joilla ei ole ääntä”.

Näkemys oli kohdistettu Valko-Venäjän kohupresidentti Aliaksandr Lukashenkan hallinnon suuntaan.

Pelin alla koettiin myös eräs toinen erikoisuus. Hallissa piti kajahtaa vieraiden kunniaksi Valko-Venäjän kansallislaulu, mutta ämyreistä tulikin pienen saarivaltio Palaun kansallishymni.

Kohutapauksen jälkeen on spekuloitu sitä, että kyseessä saattoi olla ihan puhdas vahinko. Yksi tämän selittävä tekijä on se, että Valko-Venäjän hymnin nimi on ”My, belarusy” ja Palaun ”Belau rekid”. Sen neljä ensimmäistä kirjainta ovat samat kuin Valko-Venäjän englanninkielisessä nimessä ”Belarus”, ja muutenkin nimissä on paljon samoja kirjaimia.

Jokerit kertoi tapauksen jälkeen Twitterissä, että kyseessä oli teknisen ongelman vuoksi sattunut kämmi. Seura pahoitteli tapausta nopeasti, ja myös henkilökohtaisesti valkovenäläisille.

Helsingin Jokerit

@jokerithc
Ennen Jokereiden ja Dinamon välistä tämän illan ottelua soitettiin teknisen ongelman vuoksi Valko-Venäjän hymnin tilalla väärä hymni. Jokerit pahoittelee syvästi tapahtunutta. Pahoittelut on esitetty seuran toimesta suoraan myös Dinamon joukkueelle.

Minsk-leirissä ei pidetty

Minsk-leiristä tapausta ei katsottu hyvällä. Sitä kommentointiin seuran nettisivuilla. Oli taustalla mitä tahansa, joutuu KHL tutkimaan tapauksen, venäläinen uutistoimisto Tass vahvisti.

– Se oli kaikkea muuta kuin kunnioittavaa meitä kohtaan. Seuramme ei ansaitse tällaista asennetta eikä tällaista saisi missään tapauksessa sattua, seuran puheenjohtaja Sergei Sushko sauhusi.

– Tapaus selvitetään yksityiskohtaisesti. Päätös tehdään KHL:n kurinpitosääntöjen mukaisesti, sarjasta kerrottiin.

Jokerit voitti kohumatsin jatkoajalla lukemin 2-1.

Palaulla ja Valko-Venäjälle ei ole paljoakaan yhteistä mainittujen yhteisten kirjainten lisäksi. Palau on saarivaltio Tyynellämerellä, ja sieltä on matkaa Filippiineille noin 500 kilometriä.