Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF ilmoitti keskiviikkona 29.12. keskeyttävänsä nuorten MM-kisat. Päätös tuli vain kolme päivää sen jälkeen kun kiekko oli ensimmäistä kertaa pudotettu jään pintaan. Nyt IIHF saa maksaa kallista hintaa viime aikojen päätöksistään.

IIHF ilmoitti jouluaattona peruvansa alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-turnauksen, joka oli määrä pelata Ruotsissa. Syy oli pahentuneen pandemiatilanteen vuoksi perusteltua, mutta pelkästään sen taakse on turha mennä.

Official Announcement: The 2022 #WorldJuniors have been cancelled due to Covid-19.

Full statement at iihf.com/en/events/2022…

Aiemmin tänä vuonna IIHF:n hallitukseen valittu Heikki Hietanen kommentoi Iltalehdelle tyttöjen MM-kisojen perumista seuraavasti: ”Puhtaasti terveys edellä mennään.” Mennäänkö?

Jääkiekkoliitto sai rajua kritiikkiä sosiaalisessa mediassa monilta laji-ihmisiltä, ja liiton päätöksen takaa löytyikin taloudelliset seikat. Liikkuuhan miesten kisoissa suuremmat rahat jo pelkän näkyvyytensä takia. Väite siitä, ettei liitto arvostaisi naisten jääkiekkoa yhtä paljon kuin miesten, kumottiin saman tien Hietasen toimesta.

IIHF President Luc Tardif sat down with IIHF.com to discuss the January tournament cancellations, including the questions over the cancellation of the U18 #WomensWorlds

iihf.com/en/news/31418/…

Hetkinen. Poikien kisat päätettiin järjestää pahentuneen pandemiatilanteen vuoksi vaikka kaikki muut turnaukset tammikuulta oli peruttu. U20-kisojen pudotuspelien oli määrä alkaa tammikuun toisena päivänä ja kestävän kuudenteen päivään saakka. Kaksi päivää ennen tyttöjen MM-urakkaa päättyvä turnaus oli siis hyväksyttävää. Ymmärtäähän tämänkin, kun Kanadan resurssit järjestää tapahtumia ovat omaa luokkaansa, ja Edmontonissa oli käytössä kuplaolosuhteet. Ei kun…

Ei ollut kuplaa. Sen pinta oli puhki jo ennen pintajännityksen muodostumista. Pelaajat majoitettiin hotelleihin, joissa majoittui myös muita ihmisiä. Oli salonkeja ja hääjuhlia. Edes maskeja ei nähty ihmisten kasvoilla. Aivan luokatonta johtamista kisajärjestäjiltä.

Suomen joukkueen päävalmentaja Antti Pennanen kertoi, että kisajärjestäjille oli jopa tarjottu apua ongelmien korjaamiseksi, mutta apu ei ollut kelvannut.

IIHF antoi kisajärjestäjien maalata rispaantuneella pensselillä eikä sen korjaamisesta tullut mitään vaikka yritettiin. Pelaajien koronatestaussääntöjä muutettiin jatkuvasti, ja nekin muutokset tuntuivat vain hätäratkaisuilta. Mikäli turnaus olisi pelattu viime vuoden tapaisessa kuplassa, pensselin korjaukselle ei olisi ollut tarvetta vaan lopputuloksena olisi ollut todennäköisesti mitä loisteliain maalaus. Ja tuota maalausta olisi ihasteltu vielä pitkään.

Raha edellä järjestetyt U20-kisat huonojen päätösten lisäksi ovat kantaneet lunta oikein urakalla IIHF:n tupaan. Sen lapioimisessa on uudella liiton presidentillä Luc Tardifilla urakkaa. Ei mikään paras mahdollinen aloitus uusissa tehtävissä. Ei sinne päinkään.

IIHF maksaa nyt kallista hintaa vähintäänkin arvostuksestaan. Merkkejä on, mutta miten kanadalais-ranskalainen pomo ne käyttää, jää nähtäväksi.

Niko Virolainen
Twitter: @orpmi