Kanada on tehnyt naisten olympiaturnauksessa hurjaa jälkeä. Joukkue on yltänyt kaksinumeroiseen maalimäärään neljästi kuudessa pelissä, joten tahti on ollut kenties vieläkin odotettua murskaavampaa.

Joukkue voitti alkulohkossaan jokaisessa matsissa hurjalla maalierolla 33-5, puolivälierissä jalkoihin jäi Ruotsi luvuin 11-0 ja välierissä Sveitsi otti lukua 10-3.

Joukkuetason dominointi heijastuu luonnollisesti myös pistepörssin dominointiin. Ennen maanantain USA-Suomi-välierää kanadalaiset miehittivät pistepörssissä kuutta ensimmäistä sijaa kärkinimenä hyökkääjä Sarah Nurse – 4+11=15. Kahdessa pudotuspeliottelussa hän on syöttänyt vaatimattomat kahdeksan rysää.

Pörssin paras pakki on vitosena keikkuva Claire Thompson kelpolukemin 2+10=12. Ei ole siis ihme, että punavalkopaidat ovat tehtailleet myös olympiaennätyksiä uuteen uskoon.

Maalipörssin kärki Boone Jenner (9) jakaa yhden turnauksen maaliennätystä. Samaan kykenivät Vancouverissa 2010 Kanadan Meghan Agosta ja Sveitsin Stefanie Marty.

Nurse ja Natalie Spooner jakavat Hayley Wickenheiserin syöttöennätystä. Suomalaisille tuttu tähti latoi vuonna 2006 Torinossa samat 12 syöttöä. Thompsonin 12 pinnaa on puolestaan jo nyt pakkien yhden turnauksen rekordi.

– Olen todella yllättynyt. En koskaan olisi uskonut pystyväni edes lähelle sitä. Olemme luoneet paljon hyökkäyksiä turnauksessa. Moni muu puolustaja on melko lähellä minua, joten ehkä joku vielä vie sen (ennätyksen) minulta, Thompson mietti Kansainvälisen Jääkiekkoliitto IIHF:n nettisivuilla, missä ennätyksistä kerrottiin.

Nursen ja Spoonerin yltäminen Wickenheiserin rinnalle on venymisistä kenties kaikkein kovin. Kaikkien aikojen naiskiekkoilija voitti urallaan neljä olympia- ja seitsemän MM-kultaa sekä lukuisia mestaruuksia seurajoukkueissaan.

Wickenheiser pelasi Suomessa Suomi-sarjaa ja Mestistä Kirkkonummen Salamoissa kausina 2002-04.