HELSINKI. A-lohkon kärjessä paahtavat Sveitsi ja Saksa ovat olleet jääkiekon MM-kisojen kaksi suurinta ilopilleriä. Suomalaisluotsi Toni Söderholmin Saksa joutui silti viikonlopun päätöksessä koville, kun se kaatoi sunnuntaina Kazakstanin todella tiukan rutistuksen jälkeen 5-4.

Kazakstan rimpuili selkeää ennakkosuosikki Saksaa vastaan upealla tavalla.

– Ovat parantaneet turnauksen aikana. Hyvin yhteen pelaava jengi, tiivis porukka. Vastahyökkäyspeli on vaarallinen.

Sveitsi on A-lohkon kärjessä 18 pinnalla ja Saksa kakkosena 15 pisteessä.

Tilanne voi siis olla se, että naapurimaat ratkovat lohkovoiton tiistaina keskinäisessä kohtaamisessa. Näillä mailla tuntuu olevan Helsingissä matkassa villeimmät ja äänekkäimmät fanit.

Sveitsin lauantainen Kanada-kohtaaminen oli myyty loppuun. Käkikellomaa on nyt kiekkomaailman uusi huippu.

– Tulee kova tempo. Sveitsillä on melkein paras mahdollinen joukkue jalkeilla, pelaa hyvää lätkää. Vaarallinen joukkue hyökkäyspäässä, sopiva annos fyysisyyttä. Tulee olemaan kaikille maille yksi vaikeimmista vastustajista tässä turnauksessa.

Suomen MM-turnauksessa tilanne on siis se, että kummassakin alkusarjassa lohkovoittajaksi on tyrkyllä suomalaisluotsin joukkue. Tampereella Jukka Jalosen luotsaama Leijonat johtaa lohkoaan.

Lisäksi puolivälierissä hyvin todennökäisesti kolme joukkuetta kahdeksasta tulee olemaan suomalaisvalmentajien nippuja. Tshekkiä johtaa Kari Jalonen.