Venäjän ja Suomen passit omistava miljardööri Roman Rotenberg on liittynyt Venäjän sotilasvärväystä ja propagandaa edistävään ilmiöön.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti viime keskiviikkona käynnistäneensä ”osittaisen” liikekannallepanon. Liikekannallepano sai Venäjän rikkaiden vaikuttajien piireissä aikaan ilmiön, jossa kaikki halukkaat miljardöörit ja oligarkit kutsutaan avustamaan sotaan lähtevien perheitä.

KHL-seura Pietarin SKA:n varapresidentti ja päävalmentaja Rotenberg ilmoitti torstaina SKA:n verkkosivuilla rahoittavansa 25:n pietarilaissotilaan perheen elämistä. Rotenberg pulittaa omasta pussistaan 25 000 ruplaa (n. 450 euroa) kuukaudessa perheille.

Venäläismiljardöörien ”hyväätekevä” ele vaikuttaa kuitenkin – heidän tahtomattaan tai ei – propagandanhajuiselta pr-tempulta, jolla edistetään Venäjän mobilisointia ja vähennetään eripuraa sotaan värvättyjen henkilöiden yhteisössä.

– Kyllä, käytän omia rahojani. Autan kaikin keinoin miten voin. Kaikki auttavat. Teemme parhaamme, jotta voimme tarjota avustusta. Tämä on kansalaisvelvollisuuteni, Rotenberg kertoi SKA:n verkkosivuilla.

Myös Pietarin SKA osallistuu joukkueena Venäjän sotilasvärväystä helpottavaan rahankeruuseen.

– Yritämme auttaa niin paljon, kuin vain voimme. Keräämme rahaa myös KHL-seuramme voimin. Tämän liikkeen järjestäjät valitsevat, mitkä perheet tarvitsevat apua. Järjestäjät päättävät myös lopulta, kenelle rahat menevät. Meidän tehtävämme on auttaa kaikkia. Me aiomme jatkaa auttamista. Tämä on kansalaisvelvollisuutemme, Rotenberg sanoo.

41-vuotias Rotenberg tunnettiin Suomessa aiemmin Jokereiden osaomistajana. Rotenberg on tällä hetkellä entisen Hartwall Arenan omistajayhtiön hallituksen puheenjohtaja. Sujuvasti suomea puhuva liikemies toimii Gazprombankin varapääjohtajana ja hallituksen jäsenenä.