Viime kaudella Liigassa Ilveksen riveissä pelannut venäläisvahti Vadim Zherenko kertoi Sport-Expressin haastattelussa, ettei hän tuntenut oloaan turvalliseksi Suomessa viime keväänä sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainaan.

21-vuotias Zherenko siirtyi Ilvekseen alun perin 1+1-vuotisella sopimuksella keväällä 2021. Loppuvuodesta hänen sopimustaan jatkettiin myöskin täksi kaudeksi. Viime keväänä hän kuitenkin lähti Pohjois-Amerikkaan, nimittäin St. Louis Blues solmi hänen kanssaan kolmevuotisen tulokassopimuksen.

Zherenko kertoi, että sodan alettua Ilves pyysi Zherenkoa poistamaan hänen kypärästään siihen maalatut Venäjän ja Suomen liput.

– Se tilanne vaivasi minua. Lisäksi Suomessa oli helmi-maaliskuussa paljon mielenosoituksia, joissa heiluteltiin Ukrainan lippuja. Näimme niitä vaimoni kanssa ollessamme kävelyllä. Kauden lopussa juttelin Ilveksen urheilujohtajan kanssa ja sanoin, että en tuntenut oloani turvalliseksi, Zherenko sanoi.

Zherenkon joukkuekaverit Ilveksessä kuitenkin kohtelivat häntä samaan tapaan kuin ennen sotaa. He antoivat venäläisvahdille myös omat tukensa.

– Joukkuetoverit eivät muuttaneet asennettaan ollenkaan, päinvastoin. He jopa tukivat minua, kun minun käskettiin poistaa liput kypärästä. Monet sanoivat, että tämä tilanne oli heillekin shokki. He eivät olleet lainkaan tyytyväisiä siihen, että minua käskettiin poistamaan liput. Asenne pysyi samana, ihmiset ymmärsivät tilanteen.

Zherenko sanoi viihtyneensä muuten Suomessa ja Tampereella. Hänen mukaansa Tampere on kaunis ja sopivan kokoinen kaupunki ilman liikenneruuhkia.

Viime keväänä Zherenko sai kuulla Ilveksen seurajohdolta, että joukkue etsii kolmatta maalivahtia seuraavalle kaudelle, minkä seurauksena Zherenko alkoi etsiä uutta joukkuetta.

– Ehkä minulle olisi voinut tulla ongelmia, koska olen Venäjän kansalainen. Kuka tietäisi, vaikka venäläisten pelaaminen Suomessa olisi kielletty kesken kauden. Siinä tilanteessa olisi ollut erittäin vaikeaa löytää itselleen uusi seura. Urheilujohtaja ei luvannut mitään konkreettista, joten otin yhteyttä agenttiini etsiäkseni uutta joukkuetta.

Sen jälkeen Zherenko päätyi siis Pohjois-Amerikkaan täksi kaudeksi. Hän on pelannut AHL:ssä Springfield Thunderbirdsissä 16 ottelua torjuntaprosentilla 92,3%. Viime kaudella hän torjui Ilveksessä kaikkiaan 30 runkosarjaottelussa (90,2%) sekä kahdessa pudotuspelissä (88,2%).