Mitalipelit ovat jo hyvässä vauhdissa jääkiekon Tampereen ja Riikan MM-kisoissa. Vaikka puolivälierissä Kanadaa vastaan pudonnut Leijonat ei torstain tappion takia enää mukana ole, kamppailee maailmanmestaruusmitaleista muutama suomalainen tai suomalaistaustainen.

Maailmanmestari, peräti 15 MM-kisat pelaajana nähnyt kisalegenda Petteri Nummelin toimii Latvian apuvalmentajana. Hän on pestissään ensimmäistä kautta, mutta aiemmin ex-pakki on toiminut kakkosluotsina Norjan ja Sveitsin sarjoissa.

Turnauksen toinen jäljellä oleva suomalainen apuvalmentaja on Saksan taustoilla vaikuttava Pekka Kangasalusta. Nummelinia viisi vuotta nuorempi 45-vuotias suomalainen on luotsannut aiemmin muun muassa seurajoukkueita, mutta ulkomaisen maajoukkueen apuvalmentajan pesti on hänelle uusi.

Yhdysvaltain joukkueen hierojana toimii ässätaustainen 35-vuotias Jari Jääskeläinen. Hän on toiminut aiemmin Ilveksen junnuissa valmennuksessa ja USA:n juniorimaajoukkueessa niin ikään hierojana.

Kangasalustan tiimissä pelaa suomea mainiosti puhuva suomalaistaustainen Samuel Soramies, jonka saldo ennen lauantaita oli 1+1=2.. Hän on syntynyt ja varttunut Saksassa, mutta esimerkiksi pelaajan isä on muun muassa radioselostajana toiminut suomalainen Antti Soramies.

Lauantain välieräparit ovat Kanada-Latvia ja USA-Saksa.