Kärppien ja Tapparan välillä nähtiin erityisen viihdyttävä ja värikäs välieräsarja, josta Tappara raivasi lopulta seitsemännessä pelissä tiensä finaaliin. Otteluista kolme ratkesi vasta jatkoerässä. Loppuottelussa tamperelaiset saavat vastaansa HIFK:n.

Poimimme molemmista välieräjoukkueista muutaman pelaajan, jotka loistivat sarjassa tai vaihtoehtoisesti alisuorittivat.

Kärpät

Onnistujat:

Mika Pyörälä: Kärppien kokeneempaan kaartiin kuuluva Pyörälä pelasi kaksi ensimmäistä peliä vaisusti ja jäi molemmissa plusmiinus-tilastoissa pakkasen puolelle. Tämän jälkeen kovalla työmoraalilla varustettu laitahyökkääjä kuitenkin täytti paikkansa. Avausmaali kolmannessa pelissä herätti moninkertaisen Suomen mestarin ja tehoja syntyi koko sarjan aikana 2+2. Pyörälän osalta välierien huippuhetkenä muistetaan kuudennen ottelun jatkoaikamaali, joka siirsi ratkaisun seitsemänteen peliin.

Jani Hakanpää: Hakanpäästä nousi sarjassa oululaisten luotettavin kiekollinen puolustaja. 24-vuotias Kiekko-Vantaan kasvatti näytti vaarallisuutensa neljännestä pelistä lähtien ja nakutti tehot 1+4. Hakanpäältä nähtiin röyhkeitä sisäänajoja ja vahvaa kiekollista pelirohkeutta sekä ylivoimalla että tasakentällisin. Kuudennessa ottelussa puolustaja myös blokkasi kaksi Tapparan erityisen vaarallista maalipaikkaa, joista Kirvesrinnat olisivat varmasti ilman hänen uhrautumistaan rankaisseet. Samassa taistossa Hakanpäältä nähtiin vielä komea läpiajomaali, jossa mies harhautti Tappara-vahti Tomi Karhusen täysin kahville. Näillä meriiteillä Bluesia aiemmin Suomessa edustanut puolustaja on selkeä onnistuja.

Epäonnistujat:

Sebastian Aho: 18-vuotias Kärppien ykkösentteri johti ennen välieriä playoffien pistepörssiä ja odotukset olivat kovat. Taival alkoikin Ahon osalta hyvin nuorukaisen kerättyä ensimmäiseen neljään välieräotteluun tehot 1+3. Sen jälkeen Tappara löysikin lääkkeet pienikokoisen hyökkääjän pimentämiseen ja loput peleistä meni kiikareilla. Mukaan mahtui myös yksi Kärpille kohtalokas jäähy. Tarpeeton koukkaus johti viidennessä ottelussa Patrik Laineen tasoitukseen ja jatkoajalla pelin nimiinsä vei Tappara. Ensimmäiset ottelut huomioiden Ahon otteet eivät olleet varsinaisesti heikkoja, mutta virheet ja vaisuus ratkaisupeleissä tekevät hyökkääjästä lievän alisuorittajan.

Sami Rajaniemi: 23-vuotiaalla Rajaniemellä ei ollut helppoa oululaisten maalilla. Laukauksia kertyi vähän ja päästettyjä maaleja 2-3 ottelua kohden. Viidennen välierän jälkeen Sami Aittokallio otti torjuntavastuun ja Rajaniemi seurasi viimeiset kaksi peliä luukulta. Vahvan TPS-sarjan jälkeen välierät Tapparaa vastaan olivat maalivahdille suuri pettymys.

Tappara

Onnistujat:

Patrik Laine: Suomalaisen jääkiekon tämän hetken kultapoika vakuutti viimeistään tässä välieräsarjassa viimeisetkin epäilijänsä. Kuusi osumaa seitsemään otteluun ja tulokkaiden playoffien maaliennätyksen rikkominen todistavat millaisesta ruutiranteesta on kyse. Vielä ne paikat, joissa 17-vuotias Laine osui. Tamperelaisnuorukainen iski viidennessä ja kuudennessa ottelussa suuren luokan highlight-tasoitukset viimeisellä minuutilla. Näistä toisen ”Pate” ampui ranteella polviltaan sisään, kun peliä oli sekunti jäljellä. Innokkaimmat toimittajat ovat jo verranneet Laineen laukausta venäläissnaipperi Aleksander Ovetshkiniin. Tapparan hyökkääjää povataankin kolmen parhaan joukkoon ensi kesän varaustilaisuudessa.

Tomi Karhunen: Karhunen teki sen mihin hänen edeltäjänsä Juha Metsola ei pystynyt, eli päihitti Kärpät pudotuspelisarjan seitsemännessä ottelussa. Myös tietynlaista sisäpiiritietoutta maalivahdilta entisenä oululaisseuran edustajana tietty löytyi. Sitten niihin otteisiin. Karhunen pysäytti neljässä ottelussa yli 30 kiekkoa ja mukaan mahtui muutama todellinen ”gamesaverikin”. Ratkaisevassa seitsemännessä ottelussa vanha seura nollattiin komeasti ulos finaaleista.

Epäonnistujat:

Stephen Dixon: Dixon huilasi seitsemän pelin sarjasta kolme ottelua. Kanadalaissentteri taklasi toisessa ottelussa Simon Suorantaa päähän ja päätti samalla Kärppien nelosketjun hyökkääjän playoff-sarjan. Dixon ehti olla ennen ulosajoaan vain hieman yli viisi minuuttia jäällä. Ratkaisevassa seitsemännessä taistossa kanadalainen pääsi vielä maalin makuun, mutta kokonaisuus tässä sarjassa oli Ässissä muutama vuosi sitten loistaneelta kokeneelta pelimieheltä surkea.

Tuukka Mäntylä: Leijonien moninkertaisen MM-kisapakin vauhti alkaa selkeästi hiipua. Mäntylän kiekollinen anti oli olematonta eikä miehestä ollut ylivoimalla enää viivallakaan pelotteeksi. Myös plusmiinus painui kahdessa ottelussa pakkaselle. Yksi syöttöpiste seitsemään otteluun ei ole sitä, mitä Mäntylän tasoiselta hyökkäävän roolin puolustajalta odotetaan.

Ketkä nähdään Leijona-laumassa?

Tämä sarja olisi pitänyt monen mielestä pelata edellisten vuosien tapaan vasta finaalina. Alle 20-vuotiaiden maailmanmestareista Laineen osakkeet selviytyä kisajoukkueeseen alkavat näyttää viimeistään nyt todella vahvoilta. Eihän Leijonien viime vuosien viimeistelyongelmat huomioiden tuollaista laukausta voi millään sivuuttaa joukkueesta.

Suomi ole näillä näkymin saamassa mukaansa ainuttakaan NHL-tason puolustajaa. Tämä parantaa Kärpissä väkevästi esiintyneen Hakanpään asemia. Vastaavaa rohkeutta kiekolliseen peliin kaivataan aina Leijonissa.

Kaksikosta Laineelle löytyisi nykyisestä miehistöstä selkeä rooli kärkikentistä ja ykkösylivoimasta. Olisikin suuri ihme jos näiden näyttöjen jälkeen tamperelaislupaus ei lunastaisi paikkaansa joukkueessa.