Aina yhtä oikeaa vastausta ei ole olemassa. Siksi tähän otsikon kysymykseen on paras vastata toisella kysymyksellä.

Moskovassa pelataan MM-kisojen ratkaisuvaiheita. Sinivalkoinen kiekkojoukkueemme on maalin takaa-ajolla, ja päätössummeri soi jo muutaman minuutin päästä. Kiire tulee. Nyt sen tasoituksen on tultava, ajattelevat jännityksestä hikoilevat Leijona-fanit, ja on aika laittaa parhaimmat voimat jäälle.

Tarina on tietenkin ainakin tässä kohtaa pelkkää mielikuvituksen tuotetta, mutta aika monen alitajunta käskee nuoren Tapparan miehen B-pisteen kaarelle näille kohtalon hetkille. Ne ihmeteot, joita Patrik Laine on tarjonnut nuorten MM-kisoissa ja Liiga-finaaleissa, voisivat olla vapauttavia myös Venäjällä.

Vaan mahtuuko Laine kuuden parhaimman Leijona-laiturin joukkoon päävalmentaja Kari Jalosen papereissa? Voidaanko tämä hurja potentiaali jättää kotikatsomoon?

Näistä kysymyksistä – ja etenkin ensimmäisestä – Laineen kisapassin leima lienee käytännössä kiinni. Leijonien hyökkäyspää on tänä keväänä sitä luokkaa, ettei Laineen kisapaikka NHL-miesten keskellä ole satavarma.

Mitä KJ arvottaa?

Turnauksen alla päävalmentajan mielessä on tietysti vain ja ainoastaan menestyksen maksimointi. Kultaa varten paletti tarvitsee sopivimmat pelaajat, valmentajan filosofiaan parhaiten istuvat yksilöt. Niin että yksilöistä muodostuu mahdollisimman suuri yhteenlaskettu summa. Joukkue.

PR-hypellä, Jari Kurri -palkinnolla tai hiljattain suoritetulla ajokortilla ei merkitystä ole.

Vaikka Laine on erityistaidoiltaan poikkeuksellinen, on hän silti samalla pelaajana vielä kaukana valmiista. Tapparan ihmemiehen peruspelaamisessa on puutteita, mutta tuskin kukaan voisi 18-vuotiaalta nähtyä enempää odottaa. Oli kyseessä millainen superlupaus tahansa.

Harvassa ovat ne pojat, joita miehet katsovat ylöspäin.

Ratkaiseeko Jalosen papereissa hyökkäyspään ihmeteot vai puolustuspään saumaton eheys? Jos Jalonen haluaa takuuvarman nolla nolla -pelaajan, on Laine väärä mies. Jos taas Jalonen haluaa mestaruuksia ratkovan, mutta riskitasoja nostavan taikurin, on Laine oikea mies.

Harvassa ovat ne pojat, joita miehet katsovat ylöspäin. Niin katsoivat Tapparan pelaajat Liiga-finaalien aikana Lainetta HIFK:ta vastaan. Niin miehet katsoivat, kun tämä timantti ratkoi finaaleja yksi toisensa jälkeen.

Niin me ihmiset tapaamme tukeutua vahvempaan, kun panokset kovenevat. Siksi Lainetta tarvitaan Pietarissa ja Moskovassa.