Leijonien ensimmäinen haaste tänään alkavissa MM-kisoissa on pitkälti KHL-pelaajista muodostuva Valko-Venäjä. Viime kevään MM-kisoissa seitsemänneksi sijoittunut Valko-Venäjä on IIHF:n rankingissa sijalla yhdeksän.

Valko-Venäjän jääkiekkomaajoukkueen paras saavutus on ehdottomasti Salt Lake Cityn olympialaisista vuodelta 2002, jolloin joukkue kaatoi sensaatiomaisesti Ruotsin puolivälieräottelussa ja eteni mitalipeleihin. Lopulta sijoitus turnauksessa oli neljäs.

MM-tasolla Valko-Venäjän paras sijoitus on vuodelta 2006, jolloin joukkue sijoittui Latviassa pelatussa turnauksessa kuudenneksi.

Valmentajalta ei kokemusta puutu

Valko-Venäjä on liikkeellä pitkälti samalla joukkueella kuin viime keväänä. Joukkuetta valmentaa todellinen konkarivalmentaja Dave Lewis, jolla on vyöllään usean kymmenen vuoden kokemus NHL:stä, joko pelaajana tai valmentajana. Kokenut kanadalainen on toiminut mm. maineikkaan Detroit Red Wingsin päävalmentajana. Kanadalainen on valmentanut Valko-Venäjää nyt yli vuoden, ja on mielenkiintoista nähdä millaisen joukkueen konkarivalmentaja tänä keväänä MM-kaukaloihin luisteluttaa.

Hyökkäys kokenutta KHL-kaartia

Joukkueesta löytyy KHL:ssä kelvollisia pistemääriä takoneita hyökkääjiä, joten ylimääräistä tilaa Leijonien ei kannata puolustuspäässä antaa. NHL:ssäkin ansiokkaasti pelanneiden Kastsitsynin veljesten Andrein ja Sjarhein harteille lankeaa jälleen suuri rooli Valko-Venäjän hyökkäyspelaamisessa. Mielenkiintoinen hyökkääjä on myös Ilveksestä tuttu kanadalaissyntyinen Geoff Platt, joka edustaa tätä nykyä suurseura TsSKA Moskovaa. KHL:n pudotuspeleissä Platt teki 12 otteluun 10 (6+4) tehopistettä.

Valko-Venäjän puolustus on hyökkäystä kokemattomampi, eikä kiekollista osaamista joukkueen takalinjoilta liiemmin löydy. Kokoa sen sijaan löytyy mm. Dmitri Korobovin ja Oleg Jevenkon muodossa. Nämä yli 100-kiloiset järkäleet tekevät Leijonien maalineduspelaamisen epämukavaksi.

Peruspeli riittää

Valko-Venäjä on Leijonille sopiva haaste heti turnauksen alkuun, sillä löysäilyyn ei ole tippaakaan varaa. Lopullinen Leijona-joukkue ei ole vielä ehtinyt harjoitella yhdessä kuin hetken, joten suvereenia esitystä ei vielä tässä vaiheessa ole syytä odottaa.

Valko-Venäjä tullee ottelun alkuun todella kovaa pyrkien pääsemään johtoon heti ottelun alkuhetkillä. Joukkueen yllätysmahdollisuudet perustuvat varhaiseen johtoasemaan ja sitkeään puolustustaisteluun.