Maratonturnaus on saatu käyntiin, ja ensimmäinen kvartaali on lähes tulostettu.

Unkaria vastaan täytyy olla uusi ukko maalissa.

Sinivalkoinen joukkue on avannut turnauksen aivan tavoitteen mukaan. Ei ole tarvittu mitään ekstraa, vaan tasapainoinen suorittaminen on riittänyt.

Kärsivällinen Suomi

Totta on, että turnauksen avauspelit ovat hiukan arvaamattomia ja yllätyksellisiä. Suomi hoiti avauksensa mallikkaasti ja kärsivällisen nöyrästi.

Kahdessa ensimmäisessä ottelussa (Valko-Venäjä, Saksa) Suomi oli selvä suosikki. Kärsivällinen perusasioiden jauhaminen tuotti tuloksen ja voiton. Eihän esimerkiksi 50 kilometrin hiihtokisoja ratkaista ensimmäiselle juomapaikalle tultaessa.

USA tarjosi ensimmäisen mittarin

USA:n nuori, energinen ja liikkuva joukkue haastoi ja mittasi Suomen tämän hetken turnaustason. Suomi joutui ensimmäisen kerran omalla alueellaan voimakkaan karvauspaineen alla pelaamaan ja selviämään.

Kaksinkamppailuissa meidän puolustajamme eivät olleet vahvimmillaan, mutta järkevällä ylimiehittämisellä ja viisikkopuolustuksella selvittin.

Joidenkin näkemysten mukaan Laine ja Aho penkitettiin. Eihän tilanne niin ollut.

Koskinen maalissa yllätti ainakin minut hyvällä pelillään. Maalivahtipelistä sen verran, että Unkaria vastaan täytyy olla uusi ukko maalissa (Juuse Saros).

Järkevää peluutusta – ei penkitystä

USA-pelin mediapyykissä puitiin ja ihmeltiin, etteivät esimerkiksi Patrik Laine ja Sebastian Aho pelanneet kolmannen erän loppuhetkillä. Joidenkin näkemysten mukaan heidät penkitettiin.

Eihän tilanne niin ollut, vaan valmennusjohto teki työtään ja oikeita ratkaisuja peluuttamalla kokeneita ja hyvin puolustavia hyökkääjiä. Näinhän Jussi Tapolakin teki liigafinaalin kuudennessa pelissä korvatessan Laineen Jukka Peltolalla.

Henkisen vireyden merkitys

Turnaushan on jopa turhauttavan pitkä muutamine lähes itsestäänselvine peleineen. Vaatii joukkueelta ja valmennusjohdolta paljon psykologisia kykyjä rentoutua, kerätä energiaa ja kuitenkin pitää mentaalijänne seuraavassa pelissä.

Monelle varmaan kämppäkaverin jutut rupeavat maistumaan välillä puuduttavilta ja videopalaverit väsyttäviltä. Tällöin joukkueen koheesio, yhdessä tekeminen ja jutut pitävät virtaa yllä.

Juniorit pysyvät jään pinnalla

Paljon spekuloidaan, miten meidän nuoret pelaajamme pystyvät käsittelemään ja hoitamaan suurta mediahuomiota. On turhaa pelkoa, että joku meidän loistavista junnuista kasvaisi ulos omasta egostaan.

Jos siitä olisi merkkejä, niin kyllä joukkueen johtavat pelaajat (esimerkiksi Mikko Koivu, Jussi Jokinen, Leo Komarov ja Lasse Kukkonen) varmasti palauttavat hokkarit harjoitushallin jään pinnalle.

Nyt fokus Unkari-peliin.

Sakke Pietilä