Viikonloppuna alkavassa jääkiekon World Cupissa suomalaiset saavat jälleen luottaa siihen, että maalivahtimme ovat turnauksen parhaimmistoa. Leijonien osaaminen tolppien välissä tiedetään myös ulkomailla.

Yhdysvaltalainen urheilusivusto ESPN on nimittäin tehnyt jutun, jossa se etsii syitä Suomen laadukkaalle tarjonnalle maalivahtiosastolla. ESPN kertoo, että viime kaudella NHL:ssä pelanneista veräjänvartijoista suomalaisia oli 11, mikä tarkoittaa 12 prosenttia kaikista maalivahdeista.

Suomalaispelaajat ovat olleet 2000-luvulla arkipäivää NHL-joukkueiden maalivahteina, mutta aiemmin se oli huomattavasti harvinaisempaa. ESPN korostaa Urpo Ylösen ja Jarmo Myllyksen kaltaisien pioneerien merkitystä Suomen jääkiekolle.

– Roolimallit ovat tärkeitä. Varmasti monet lapset halusivat maalivahdeiksi Myllyksen takia, ja kun suomalaiset tekivät lopulta läpimurtonsa NHL:ssä, he saivat itseluottamusta, sanoo ESPN:n haastattelema Ässien maalivahtivalmentaja Jaakko Rosendahl.

Kilpailuasetelmasta ja pesäpallosta hyötyä

ESPN huomioi jutussaan Suomen valmennusjärjestelmän ja sen, kuinka kahden hyvän suomalaisvahdin pitäminen joukkueessa luo terveen kilpailuasetelman heidän välilleen. Myös pesäpallo nousee esiin, sillä Rosendahl pitää sitä hyvänä harjoituksena silmän ja käden koordinaatiolle.

Lopuksi todetaan, että suomalaisilla maalivahtivalmentajilla on haasteena se, kuinka saada uusia huippuvahteja NHL-kaukaloihin. Patrik Laine, Teuvo Teräväinen, Aleksander Barkov ja Jesse Puljujärvi ovat kaikki kenttäpelaajia, mutta mistä saataisiin maalivahtiosastolle uusia esikuvia?