Kun jääkiekon World Cup pelattiin edellisen kerran vuonna 2004, Suomi pärjäsi hienosti ottaen hopeaa. Turnauksen aikana suurimman huomion kuitenkin keräsivät tapahtumat, joiden myötä puolustaja Janne Niinimaa jätti joukkueen.

Niinimaa on nyt avannut tapahtumia Ilta-Sanomille antamassaan haastattelussa.

Alkulohkon viimeisessä ottelussa Ruotsi tuli Suomea vastaan tasoihin ottelun loppuhetkillä, mikä sai Leijonien silloisen päävalmentajan Raimo Summasen reagoimaan voimakkaasti. Sekä pelaajat että maajoukkueen henkilökunta saivat häneltä kritiikkiä, jota Niinimaa piti liian vahvana.

– Mulla kiehui jo valmiiksi ja sitten kun hän tuli vielä antamaan minulle kuntosalilla ottelun jälkeen lisää palautetta, kerroin oman näkemykseni, Niinimaa sanoo.

Tuo Summasen kanssa käyty keskustelu sai Niinimaan tuntemaan itsensä loukatuksi. Summanen puolestaan oli menettänyt luottamustaan Niinimaahan pelitapahtumien vuoksi.

Niinimaa lähti, Summanen rauhottui

Niinimaa mietti asiaa yön yli ja aamulla ilmoitti joukkueelle lähdöstään. Sillä hän halusi omin sanojensa mukaan välttää katastrofin, minkä Leijonien kapteenisto ymmärsi hyvin. Tämän jälkeen joukkue piti kriisipalaverin.

– Summanen kertoi oman versionsa. Sitten me pelaajat puhuimme keskenämme, että mitä tehdään. Päätimme, että pelataan turnaus kunnialla loppuun. Mikä toinen vaihtoehto meillä olisi ollut? Kimmo Timonen muistelee Ilta-Sanomille.

Tapahtumasarja sai myös Summasen hieman rauhoittumaan, mikä Niinimaan mukaan auttoi joukkuetta pysymään koossa.

– Muut pelaajat ovat myöhemmin kertoneet, että Rami pudotti kiihkon tasoa napsun verran alaspäin. Tilanne joukkueessa rauhoittui ja kaikki keskittyivät olennaiseen. Meillä oli silloin todella hyvä joukkue, jolla oli hyvät mahdollisuudet mihin vain, joten ei sitä kannattanut turhalla reuhuamisella pilata.

Nykyään Niinimaa ei enää kanna kaunaa Summasen puheista – tai päinvastoin.

– Tapahtuma on puhuttu Ramin kanssa läpi ja sovittu jo aikaa sitten. Mutta siinä tilanteessa en nähnyt muuta vaihtoehtoa.