Texasin suunnalta kaikui viime yönä ilouutisia, sillä Dallas Stars kutsui suomalaispuolustaja Julius Hongan NHL-miehistön riveihin. Debyytti taalakaukaloissa ei ole vielä varmaa, mutta sellainen on mahdollinen jo tulevana yönä, kun Stars kohtaa Minnesota Wildin.

Jos Stars kuitenkin miettii, mikä sille olisi parasta, saattaa vastaus piillä juuri Hongassa. Suomalaisnuorukainen on ollut juniori- ja AHL-tasolla erinomainen kiekollinen puolustaja, ja sellaista ei Starsilla tällä hetkellä juuri edes ole.

Starsin suurin ongelma tällä kaudella onkin ollut juuri oman pään pelaamisessa. Kahtena edellisenä kautena loistanutta John Klingbergiä on vielä kaiken lisäksi vaadittu kovaan ääneen katsomon puolelle, joten tilanne tähtipaitojen puolustuksessa on tällä hetkellä sekava.

Honka toisi Starsin puolustukseen paljon etenkin kiekollista osaamista, mitä siellä ei tällä hetkellä liiaksi ole. Toisaalta oma pää on suomalaisen kohdalla, etenkin NHL-tasolla, suuri arvoitus, mutta mikä onkaan parempi tapa puolustaa, kuin pitää kiekkoa hyökkäysalueella. Näin niin kuin kärjistettynä.

Lisäksi vaikka Starsin puolustus on täynnä omaan päähän erikoistuneita pelaajia, on joukkue päästänyt maaliinsa NHL:n toiseksi eniten maaleja (64), sillä ainoastaan Philadelphia Flyersin kohdalla tilanne on vielä heikompi (65).

Enemmän kuin puolustaja

Ei ole salaisuus, että nykypäivän NHL:ssä puolustajan pitää olla monipuolinen. Kiekolliset avut ja hyvä luistelu ovat lähes pakollisia ominaisuuksia, jos kyseinen herra mielii nousta taalajäillä onnistumisia halavien joukkoon. Hongalla molemmat näistä ovat hyvässä kunnossa, ja koska Klingbergin edesottamukset eivät ole viime aikoina vakuuttaneet, saattaa Hongasta koitua Starsille vielä paljon iloa.

Kuten jo todettu, saattaa oma pää olla etenkin alkuun tietynlainen tyhjä arpa, mutta ilman arvokasta NHL-kokemusta sekään ei tule koskaan tulemaan kuntoon. Nyt Hongan pitää saada pelata omien vahvuuksiensa kautta ja saada tililleen esimerkiksi myös ylivoima-aikaa.

Suomalaislupaus kyllä saa kiekon ylös ja hänen syöttönsä napsuvat omille. Jos päävalmentaja Lindy Ruffilla on kärsivällisyys kohdillaan, tulee Honka näyttämään luotsilleen, että hän todella on ansainnut paikkansa maailman parhaiden pelaajien joukossa.

Lahjat ovat nimittäin kunnossa ja taso on jo todistettu aikuisten kaukalossa. Nyt toisaalta, kun pelin laatu kasvaa, saattaa se aiheuttaa omat ongelmansa. Toisaalta jokaisen on kärsittävä omat kasvukipunsa jossakin vaiheessa uraa.