Buffalo Sabresin Rasmus Ristolainen on tällä hetkellä hieman vajaan 61 tehopisteen vauhdissa kuluvan kauden osalta ja ilman seitsemän ottelun pisteetöntä pätkää hän olisi suomalaisittain jopa kaikkien aikojen kärkivauhdissa.

Kun tarkastellaan NHL:ssä pelanneiden suomalaispuolustajien henkilökohtaisia piste-ennätyksiä, täytyy ajassa mennä ykkössijan osalta aina kauteen 1984-85 saakka ja Reijo Ruotsalaiseen.

Kyseisellä kaudella Ruotsalainen edusti New York Rangersia ja takoi 80 runkosarjaotteluun uskomattomat tehot 28+45=73.

Mikäli siis Ristolainen mielii ohittaa tämän suomalaislegendan, tahdin on vain kiihdyttävä, joskin niin on viime aikoina käynytkin – Ristolainen on nakuttanut viimeiseen 10 otteluun 14 tehopistettä.

Erinomaiset mahdollisuudet modernin ajan ykköseksi

Myös kakkos- ja kolmossijat kuuluvat Top 5 -listalla aikaan, jolloin NHL:ssä tehtiin huomattavasti enemmän maaleja. Kakkosena olevan Pekka Rautakallion ja kolmosena olevan Risto Siltasen haastaminen on siis lähtökohtaisestikin todella haastavaa.

Sen sijaan modernin jääkiekon aikakaudella, jollaiseksi NHL nimittää aikaa vuodesta 1992 eteenpäin, Ristolaisella on erinomaiset mahdollisuudet ykköseksi.

Kimmo Timonen (2006-07) ja Jyrki Lumme (1993-94) ovat molemmat nakuttaneet parhaalla kaudellaan 55 tehopistettä, ja identtisesti tehot 13+42. Timonen on kuitenkin ykkösenä alhaisemmalla ottelumäärällä (kolme ottelua vähemmän).

Nykyvauhdillaan Ristolainen olisi siis rikkomassa modernin ajan ennätyksen.

Kaikkien aikojen Top 6 -lista:

1. Reijo Ruotsalainen 73 pistettä
2. Pekka Rautakallio 68 pistettä
3. Risto Siltanen 63 pistettä
4. Kimmo Timonen 55 pistettä
5. Jyrki Lumme 55 pistettä
6. Teppo Numminen 54 pistettä