Suomalaiset pelaajat ovat jättäneet oman jalanjälkensä NHL-jäille historian saatossa ja tänäkin päivänä kuudella suomalaispelaajalla on hallussaan NHL:n ennätyksiä.

Vuonna 1982, pudotuspelisarjassa Philadelphia Flyersia vastaan, suomalaishyökkääjä Mikko Leinonen rikkoi yhden pudotuspeliottelun syöttöennätyksen. Hän jakoi peräti kuusi maaliin johtanutta syöttöä yhteen otteluun. Viisi vuotta myöhemmin muuan Wayne Gretzky nousi rinnalle, mutta ei ohitse.

Vuonna 1985 Jari Kurri tehtaili uusiksi yhden pudotuspelikevään maaliennätyksen. Hän takoi kyseisenä vuonna pudotuspeleissä 19 täysosumaa. Samana keväänä hänen edustama Edmonton Oilers voitti Stanley Cupin; mestaruus oli toinen putkeen Kurrille ja Oilersille.

Vuonna 1988 Esa Tikkanen laittoi uusiksi erään NHL:n alivoimaennätyksistä. Hänestä tuli nimittäin nopeimmin koskaan kaksi alivoimamaalia tehnyt pelaaja. Aikaa ”Tikillä” kului tähän tasan 12 sekuntia. Tikkanen edusti tuolloin Edmonton Oilersia.

Siirto 1990- ja 2000-luvuille

Tulokaskautensa 1992-93 päätteeksi Teemu Selänne kuittasi nimiinsä NHL:n kaikkien aikojen maali- ja piste-ennätyksen tulokkaiden osalta. Maaleja syntyi 76 kappaletta ja tehopisteitä yhteensä 132. Ennätystä pidetään rikkomattomana.

Pudotuspelikeväänä 2010, kun Philadelphia Flyers eteni aina Stanley Cup -finaaleihin saakka, Ville Leino nappasi nimiinsä pudotuspelien kaikkien aikojen piste-ennätyksen, mitä tulee pudotuspelien ensikertalaisille. Hän teki 19 ottelussa tehot 7+14=21, mikä myös teki hänestä rikkaan miehen.

Kaudella 2003-04 Miikka Kiprusoffin NHL-uralla nähtiin täyskäännös, kun hänet kaupattiin kesken kauden San Jose Sharksista Calgary Flamesiin. Hän nousi heti uudessa seurassaan ykkösvahdiksi ja johdatti joukkueensa välittömästi Stanley Cup -finaaleihin. Kyseisen kauden runkosarjaan hän teki myös maalivahtien yhden kauden ennätyksen päästettyjen maalien keskiarvon osalta: lukema oli 1.69.