U20-maajoukkue: Nuoret Leijonat, turnaukset, tilastot

Suomen U20-maajoukkue

Suomen U20-maajoukkue eli Nuoret Leijonat pelaa vuodenvaihteessa nuorten MM-kisoissa. Tältä sivulta löydät tietoa nuorten maajoukkueesta, muun muassa kauden 2018-19 turnaukset, tulokset ja tilastoja. Lisäksi sivun loppupuolella esittelemme Nuorten Leijonien historian tilastoja sekä kultajoukkueet. 

Sisällysluettelo

U20-uutiset

Sport-hyökkääjälle pelikieltoa – antoi junioritähdelle likaisen taklauksen

Liiga on tuominnut Sport-hyökkääjä Tommi Tikan yhden ottelun pelikieltoon. Sanktio on peräisin vaasalaisten ja HIFK:n välisestä ottelusta, jossa Tikka antoi Anton Lundellille rajun laitataklauksen. Tikka...

Nyt sormet ristiin! Nuorilla Leijonilla mahdollisuudet NHL-vahvistukseen: ”Hänen menemisessään on paljon hyviä puolia”

Nuorilla Leijonilla on hyvät mahdollisuudet saada huippuluokan vahvistus vuoden vaihteessa pelattaviin alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskisoihin, kertoo The Athletic. Chicago Blackhawksin puolustaja Henri Jokiharju saattaa nimittäin...

Jesperi Kotkaniemi tuskin vahvistaa Nuoria Leijonia – tästä asia on kiinni

Jesperi Kotkaniemi olisi Nuorille Leijonille huikea vahvistus vuoden vaihteen U20-maailmanmestaruuskisoihin. NHL-pelaajia harvemmin päästetään nuorten kisoihin mukaan, mutta niinkin toisinaan käy. Viime vuonna Montreal Canadiens päästi Victor Meten Kanadan...

Nuorten Leijonien joukkue

Suomen lopullinen kisajoukkue vuodenvaihteen MM-kisoihin valitaan vasta aivan turnauksen alla.

Nuorten Leijonien leiriryhmä

Näytä joukkue

LUE LISÄÄ Nuorten Leijonien leiriryhmän pelaajista tästä linkistä.

Nuorten Leijonien NHL-pelaajat

Suomella on NHL:ssä useampia pelaajia, jotka ovat edustuskelpoisia vuodenvaihteen nuorten MM-kisoissa. Jotkut pelaajat saattavat olla jopa niin suurissa rooleissa joukkueissaan, ettei pelaajan oikeudet omistava seura välttämättä halua päästää pelaajaa kisoihin. Usein NHL-seurat kuitenkin suhtautuvat varsin positiivisesti U20-MM-kisoihin. Alla listattuna suomalaisia NHL-pelaajia, jotka olisivat käytettävissä ikänsä puolesta nuorten kisoissa.

Henri Jokiharju, 19, puolustaja, Chicago Blackhawks
Jokiharju on pelannut vahvaa kautta Chicagossa. Hän on noussut avauskaudellaan NHL:ssä tärkeään rooliin Chicagon puolustuksessa, lue lisää. Nähtäväksi jää päästääkö Chicago Jokiharjua edes lähtemään nuorten MM-kisoihin. Eittämättä Jokiharju olisi tärkeä vahvistus Nuorille Leijonille.

U20: Nuoret Leijonat
Miro Heiskanen on noussut NHL:ssä isoon rooliin. Kuva: Getty Images

Miro Heiskanen, 19, puolustaja, Dallas Stars
Heiskanen on tullut taalajäille rautaisella itseluottamuksella, ja mies on kerännyt ylistystä niin asiantuntijoilta kuin valmentajaltakin, lue lisää. Heiskanen pelaa jo isoja minuutteja Dallasin alakerrassa, joten tilanne voi olla samanlainen kuin Jokiharjulla. Dallas ei näillä näkymin ole päästämässä Heiskasta nuorten MM-kisoihin. Heiskanen ja Jokiharju muodostaisivat ehdottomasti Nuorten Leijonien ykköspakkiparin Kanadan turnauksessa, jos vain olisivat käytettävissä. Katso Heiskasen ensimmäinen vaihto NHL:ssä alla olevalta videolta.

Urho Vaakanainen, 19, puolustaja, Boston Bruins/Providence Bruins
Viime kaudella SaiPassa pelannut Vaakanainen lähti tavoittelemaan unelmiaan rapakon taakse täksi kaudeksi. Vaakanainen on saanut jo ensimmäiset ottelunsa NHL:n puolella, mutta aivotärähdys sotki kauden alkutaivalta. Vaakanainen aloitti harjoittelun marraskuussa joukkueen kanssa, joten nuori puolustaja voi hyvin kuntoutua vielä MM-kisoihin, lue lisää.

Jesperi Kotkaniemi, 18, hyökkääjä, Montreal Canadiens
Kotkaniemi yllätti monet nappaamalla paikan Montrealin kokoonpanosta jo heti ensimmäisellä kaudellaan, lue lisää. Moni odotteli Kotkaniemen palaavan täksi kaudeksi hakemaan vielä vauhtia Liigasta, mutta toisin on käynyt. Kotkaniemi tulee varmasti olemaan yksi Nuorten Leijonien avainpelaajista tulevissa MM-kisoissa. Vahvat otteet ovat tietysti herättäneet kysymyksiä siitä, osallistuuko Kotkaniemi U20-MM-kisoihin, mutta Montrealissa toisaalta myös tiedostetaan, kuinka tärkeä MM-turnaus on nuorelle pelaajalle.

Kristian Vesalainen, 19, hyökkääjä, Jokerit
Vesalaisen tilanne on ollut marraskuussa tapetilla. Vesalainen pelaa loppukauden lainalla Jokereissa, joka hankki miehen KHL-oikeudet, lue lisää. Winnipegissä ei nähty Vesalaiselle vielä käyttöä, ja vaihtoehtoina oli paluu AHL:n puolelle tai takaisin Eurooppaan. Vesalainen on varmasti kirjoitettu isolla Nuorten Leijonien päävalmentaja Jussi Ahokkaan papereihin.

U20: Nuoret Leijonat
Eeli Tolvanen tykitti maaleja viime olympialaisissa. Kuva: Getty Images.

Eeli Tolvanen, 19, hyökkääjä, Milwaukee Admirals (AHL)
Tolvanen ei ollut vielä marraskuuhun mennessä saanut näyttöpaikkaa NHL:n puolella. AHL:ssä Tolvanen on pelannut suhteellisen vahvasti. Vähäinen vastuu NHL:n puolella lupailee kuitenkin Nuorten Leijonien kannalta hyvää, sillä Tolvaselle on luvassa iso rooli Suomen hyökkäyksessä. Tolvanen ehti nousta viime kaudella kaikkien huulille, kun hän edusti Suomea jo olympialaisissa ja MM-kisoissa. Huomionarvoista Tolvasen kohdalla on se, että hän pelasi kaikissa viime kauden maajoukkueturnauksissa (U20, Olympialaiset, MM-kisat, EHT) yli piste per peli -tahdilla.

Nuorten Leijonien Liiga-tähdet

U20: Nuoret Leijonat
Aleksi Heponiemi on ollut hyvässä iskussa Liigassa. Kuva: Taneli Niinimäki.

Aleksi Heponiemi, 19, hyökkääjä, Kärpät Oulu
Jo viime vuonna nuorten MM-kisoissa esiintynyt Heponiemi on ollut kotoisessa Liigassa todella vahvassa vireessä syyskaudella. Heponiemi johti marraskuun puoliväliin meneessä ylivoimaisesti Liigan tulokkaiden pistepörssiä. Heponiemi oli 23 pelatun ottelun jälkeen myös koko pistepörssin sijalla seitsemän tehoillaan 6+16=22.

Rasmus Kupari, 18, hyökkääjä, Kärpät Oulu
Kupari pelaa huimaa kautta lainalla Kärpissä NHL-organisaatio Los Angeles Kingsistä. Tehoja on tullut siihen tahtiin, että vuonna 2000 syntynyt hyökkääjä saattaa saada jo toiset U20-MM-kisansa vuodenvaihteessa. Kupari taistelisi tiukasti tulokkaiden pistepörssin voitosta joukkuetoveri Heponiemen kanssa, mutta nuorukaiselta löytyy jo viime kaudelta Liigasta 39 runkosarjaottelua.

Kaapo Kakko, 18, hyökkääjä, TPS Turku
Kakko on ilahduttanut Liiga-seuraajia syksyn aikana vakuuttavilla esityksillään nuoresta iästä huolimatta. Kakon pistesaldo marraskuussa 20 ottelun jälkeen oli 4+9=13 pistettä. Vahvat otteet saattavat tuoda Kakolle uransa ensimmäiset nuorten MM-kisat joulu-tammikuussa.

Mikko Kokkonen, 17, puolustaja, Jukurit Mikkeli
Kokkonen on kerännyt Liigassa komeat tehopisteet puolustajalle marraskuun loppupuolelle mennessä (22 ottelussa 1+9=10 pistettä). Kokkoselle vuodenvaihteen nuorten MM-kisat saattavat kuitenkin tulla vielä liian aikaisin, sillä nuorukainen tulee vasta turnauksen jälkeen täysi-ikäiseksi. Kokkonen on kuitenkin saanut jo vastuuta U20-maajoukkueen mukana syksyn turnauksissa. Kokkosen tilanteeseen vaikuttanee paljon se, kuinka paljon NHL:stä tulee puolustajia Nuorten Leijonien vahvuuteen.

Nuoret Leijonat: kolmen edellisen turnauksen kokoonpano

Alla kerättynä Suomen U20-maajoukkueessa loppukesän ja syksyn aikana esiintyneet pelaajat.

Näytä Maalivahdit
Näytä puolustajat
Näytä hyökkääjät

Johtoryhmä:
Ahokas Jussi, päävalmentaja
Salo Olli, valmentaja
Ruutu Tuomo, valmentaja
Varmanen Jukka, videovalmentaja/joukkueenjohtaja
Norrena Fredrik, maalivahtivalmentaja
Paakki Petri, lääkäri
Rouhiainen Mika, fysioterapeutti
Hurskainen Tuukka, huoltaja

Lähde: Leijonat.fi

U20-turnaukset 2018-19

Nuorten Leijonien valmistautuminen vuodenvaihteen MM-kisoihin pitää sisältään turnauksia ja harjoitusmaaotteluita, joissa valmennuksen tehtävänä on kartoittaa pelaajia.

Viimeinen leiritys on edessä juuri ennen MM-turnausta joulukuussa Kanadassa. MM-leiritykselle lähtevä ryhmä nimetään joulukuun alussa ja leiritys alkaa 15. joulukuuta. Viimeinen harjoitusottelu ennen MM-turnausta pelataan 23. joulukuuta. Näin ollen lopullinen MM-kisajoukkue nimetään vasta sen jälkeen joulunpyhinä.

Tshekin turnaus (9.-12.11.2018)

Tulokset:

Suomi-Venäjä 5-3
Ruotsi-Suomi 0-4
Tshekki-Suomi 2-7

Suomen parhaat pistemiehet

1. Aleksi Heponiemi, hyökkääjä, 2+3 = 5 pistettä
2. Linus Nyman, hyökkääjä, 3+1 = 4p.
3. Santeri Virtanen, hyökkääjä, 3+0 = 3p.
4. Sami Moilanen, hyökkääjä, 2+1 = 3p.
5. Teemu Engberg, hyökkääjä, 1+2 = 3p.

Suomen joukkue Tshekin turnauksessa

Näytä joukkue

Ruotsin turnaus (24.-26.8.2018)

Tulokset

Suomi-Tshekki 5-1
Ruotsi-Suomi 3-0
Venäjä-Suomi 3-2

Suomen parhaat pistemiehet

  1. Otto Kivenmäki, hyökkääjä, 1+3 = 4 pistettä
  2. Elias Laitamäki, puolustaja, 1+1 = 2p.
  3. Erkka Seppälä, hyökkääjä, 0+2 = 2p.

Suomen joukkue Ruotsin turnauksessa

Näytä joukkue

Kanadan turnaus (28.7.-4.8.2018)

Tulokset

Suomi-USA White 2-5
Suomi-Ruotsi 4-3 vl.
Suomi-Kanada 3-4 ja.
Suomi-USA 1-2
Ruotsi-Suomi 5-3

Suomen parhaat pistemiehet

  1. Aarne Talvitie, hyökkääjä, 4+0 = 4 pistettä.
  2. Linus Nyman, hyökkääjä, 2+2 = 4p.
  3. Aleksi Klemetti, hyökkääjä, 0+4 = 4p.
  4. Rasmus Kupari, hyökkääjä, 0+4 = 4p.
  5. Sampo Ranta, hyökkääjä, 2+1 = 3p.
  6. Erkka Seppälä, hyökkääjä, 2+1 = 3p.
  7. Anttoni Honka, puolustaja, 0+3 = 3p.

Suomen joukkue Kanadan turnauksessa

Näytä joukkue

Lähde: Leijonat.fi

U20-MM-kisat 2019

Jääkiekon nuorten MM-kisat pelataan 26.12.2018 – 5.1.2019 Vancouverissa ja Victoriassa, Kanadassa.

A-lohko (Vancouver)

Sveitsi
Tshekki
Tanska
Venäjä
Kanada

A-lohkon ottelut pelataan Vancouverissa, jossa pelataan myös kaksi puolivälierää, välierät, pronssiottelu sekä finaali.

B-lohko (Victoria)

Suomi
Kazakstan
Slovakia
Ruotsi
Yhdysvallat

B-lohkon ottelut pelataan Victoriassa, joka on noin 100 kilometrin päässä Vancouverista. Alkulohkon otteluiden lisäksi Victoriassa pelataan myös kaksi puolivälieräottelua.

Suomen otteluohjelma U20-MM-kisoissa

Alkusarja

Torstai 27.12.2018
Klo 05.30: Suomi – Ruotsi

Perjantai 28.12.18
Klo 05.30: Suomi – Kazakstan

Sunnuntai 30.12.18
Klo 01.30: Slovakia – Suomi

Tiistai 1.1.2019
Klo 05.30: Yhdysvallat – Suomi

Jatkosarja

Näytä jatkosarjan ottelut

Televisiointi

Nuorten MM-kisat näkyvät Ylen kanavilla ja Yle Areenassa. Suomen ottelut näkyvät suorina tv-lähetyksinä. Lisäksi Yle näyttää tv:n puolella välierät ja finaalin.

Lähde: IIHF, Yle Areena

Nuorten Leijonien historian tilastoja

U20: Nuorten Leijonien sijoitukset

Suomi on viimeisen kymmenen vuoden aikana voittanut kahdesti nuorten MM-kultaa (2014 ja 2016), mutta ne ovat myös ainoat mitalit viimeiseltä kymmeneltä vuodelta. Nuorten Leijonien menestynein vuosikymmen sijoittuu 1980-luvulle, jolloin Suomi voitti kerran kultaa, kolmesti hopeaa ja kahdesti pronssia. 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä Suomi oli neljästi pronssilla ja kerran hopealla.

Alla olevat tilastot ovat vuosilta 1974-2018. Vuosien 1974-76 sijoitukset ovat epävirallisia.

VuosiSuomen sijoitus
20186.
20179.
2016Kultaa
20157.
2014Kultaa
20137.
20124.
20116.
20105.
20097.
20086.
20076.
2006Pronssia
20055.
2004Pronssia
2003Pronssia
2002Pronssia
2001Hopeaa
20007.
19995.
1998Kultaa
19975.
19966.
19954.
19944.
19935.
19924.
19915.
19904.
19896.
1988Pronssia
1987Kultaa
19866.
19854.
1984Hopeaa
19836.
1982Pronssia
1981Hopeaa
1980Hopeaa
19794.
19786.
19774.
19764. (epäv.)
19755. (epäv.)
1974Hopeaa

U20: Nuorten Leijonien mitalit

Suomi on voittanut nuorten MM-kisoissa neljä kultaa, viisi hopeamitalia ja kuusi kertaa Nuoret Leijonat ovat olleet pronssilla.

MM-kilpailut
 Kultaa Tshekkoslovakia 1987
 Kultaa Suomi 1998
 Kultaa Ruotsi 2014
 Kultaa Suomi 2016
 Hopeaa Neuvostoliitto 1974
 Hopeaa Suomi 1980
 Hopeaa Länsi-Saksa 1981
 Hopeaa Ruotsi 1984
 Hopeaa Venäjä 2001
 Pronssia Yhdysvallat/Kanada 1982
 Pronssia Neuvostoliitto 1988
 Pronssia Tshekki 2002
 Pronssia Kanada 2003
 Pronssia Suomi 2004
 Pronssia Kanada 2006

 

Lähde: Wikipedia

Nuorten Leijonien kultajoukkueet

Vuoden 1987 joukkue

Näytä joukkue

Vuoden 1998 joukkue

Näytä joukkue

Vuoden 2014 joukkue

Näytä joukkue

TIESITKÖ ETTÄ? Vuoden 2014 Nuorten Leijonien apuvalmentaja Mikko Haapakoski juhli Nuorten MM-kultaa myös pelaajana vuonna 1987.

Alla vuoden 2014 U20-MM-finaalin kooste. Suomi voitti vuonna 2014 MM-kultaa Rasmus Ristolaisen jatkoaikaosumalla.

Vuoden 2016 joukkue

Näytä joukkue

TIESITKÖ ETTÄ? Suomen pelaajat ottivat turnauksen pistepörssissä kolmoisvoiton. Voiton vei turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Jesse Puljujärvi (5+12=17), toiseksi tuli Sebastian Aho (5+9=14) ja kolmanneksi Patrik Laine (7+6=13). Laine jakoi myös turnauksen maalikuninkuuden Auston Matthewsin kanssa.

Lähde: Wikipedia