Suomen Jääkiekkoliiton päätös tuoda jälleen kerran yksi ”vanha jyrä” alle 20-vuotiaiden maajoukkueen päävalmentajaksi oli täysin käsittämätön.

Kun Jukka Rautakorpi nimettiin Jukka Jalosen seuraajaksi alle 20-vuotiaiden maajoukkueeseen, herätti se jo tuossa vaiheessa ihmetystä allekirjoittaneessa: eikö tämä oltu jo nähty liian monta kertaa, liian laihoin tuloksin?

Miksi ihmeessä junnujoukkueeseen tuotiin vanhan koulukunnan auktoriteettivalmentaja, jonka juttuja pelaajat eivät ostaneet myöskään vuonna 2009, kun nuoret Leijonat ajautuivat karsintasarjaan?

Toki Rautakorven meriitit ovat kovat, mutta hänellä ei yksinkertaisesti ole annettavaa tämän ikäisille kavereille. Kuten ei ole Rauli Uramallakaan, joka hänkin jostain syystä seisoo nuorten Leijonien penkin takana.

Ei mikään ”Westerlund-projekti”

Tilanne olisi ollut ymmärrettävä, jos kyseessä olisi ollut jonkinlainen väliprojekti, kuten aikuisten maajoukkueessa, kun Erkka Westerlund tuotiin pariinkin otteeseen Leijonien päävalmentajaksi.

Mutta, kun nyt ei ollut kyse mistään ”väliprojektista”.

Ei, kyse oli hienosti viime vuosina kehitetyn suomalaisen juniorityön hedelmällisyyden ja kahden maailmanmestaruuden, jotka viimeisten kolmen vuoden aikana Suomeen ovat kyseisessä ikäluokassa tulleet, jatkamisesta juniorien lippulaivan peräsimessä.

Eikö olisi siis ollut fiksuinta tuoda Jalosen jälkeen sisään uutta verta, kun sellaista olisi ollut tarjolla?

Kyllä, puhun tässä Ylen studiossa kisoja kommentoivasta Jussi Ahokkaasta, joka luotsasi viime vuonna upeasti alle 18-vuotiaat maailmanmestariksi.

Se olisi nimittäin ollut luonnollinen jatkumo, sillä Ahokas tuntee valtaosan alle 20-vuotiaiden maajoukkueen pelaajista erittäin hyvin ja hän on myös työskennellyt heidän kanssaan edellä mainitun kaltaisella menestyksellä.

Eikä se olisi ollut pelkästään jatkumoa pelaajille, vaan myös Ahokkaalle itselleen, josta Suomen Jääkiekkoliitto olisi voinut kasvattaa tulevaisuutta silmällä pitäen myös aikuisten Leijonien päävalmentajan. Näin esimerkiksi toimittiin länsinaapuri Ruotsissa Rikard Grönborgin kohdalla ja hän on nykyisin Tre Kronorin päävalmentaja.

Ehdotankin vaihtoa: tuokaa Ahokas pari penkkiriviä alemmas, sinne nuorten Leijonien penkin taakse, ja nostakaa Rautakorpi kommentaattorin pallille, koska vain siinä vaiheessa roolijakoa voitaisiin kutsua onnistuneeksi.