Nuorten Leijonien MM-kisamatka Kanadan Montrealissa on saanut yllättävän alun. Kahden ottelun jälkeen joukkueella on kasassa nolla pistettä.

Tshekki upotti Suomen avausottelussa viime hetkien maalilla numeroin 2-1, mutta tästä ei huolestuttu. Olihan vastassa seuraavaksi ennakkoon yksi kisojen heikoimmista maista, nimittäin Tanska.

Suomi lähti kisojen toiseen otteluunsa valtavana ennakkosuosikkina, eikä Tanskan uskottu horjuttavan Suomea. Piskuinen kiekkomaa oli kuitenkin asiasta toista mieltä vieden ottelun nimiinsä numeroin 3-2.

Tshekki-ottelussa Suomen parhaaksi valittu Veini Vehviläinen epäonnistui pahoin Tanskaa vastaan. Nuorukainen päästi kaksi helppoa osumaa selkänsä taakse ottelun avauserässä, mutta tuliko tämä ihmisille yllätyksenä?

19-vuotias Vehviläinen tunnetaan ailahtelevista otteistaan. Kaikki muistavat varmasti vielä viime vuoden kisat, jossa JYP-vahti lauottiin vaihtoon sillä seurauksella, että Kaapo Kähkönen torjui viimeiset pelit. Tanska-ottelun sulaminenkaan ei tullut yllätyksenä, sillä kovien paineiden alla pelannut maalivahti on sortunut samaisiin virheisiin monesti myös SM-liigassa.

Ongelmat eivät vain maalivahtipelissä

Syyttävää sormea voi osoittaa Suomen maalin tolppien väliin, mutta toisaalta se ei avausotteluissa ole ollut pelkästään siitä kiinni. Koko joukkue on esiintynyt tähän mennessä pahasti alle tasonsa, eikä joukosta ole erottunut kuin yksittäisiä onnistujia. Ratkaisuvoimaa Nuorilta Leijonilta ei ole löytynyt, puolustuksessa ja maalivahtiosastolla ollaan tehty valtavia yksilövirheitä.

Toki voidaan jossitella, miten Suomi olisi pärjännyt Tanskaa vastaan, jos maalilla olisi aloittanut joku muu kuin Vehviläinen, mutta se olisi tässä vaiheessa turhaa. Vastassa on vielä kivikova Ruotsi ja Sveitsi ja niistä tarvitaan voitot. Kaikki keskittyminen on nyt suunnattava näihin otteluihin peli kerrallaan.

Muutokset tervetulleita – tasoa on nostettava

Suomen maalilla ei välttämättä enää Vehviläistä nähdä, ja joukkueen maalille olisi vetää katsomosta jokerikorttikin. Vasta 19-vuotias Markus Ruusu odottaa nälkäisesti näytönpaikkaansa, mutta toisaalta Karolus Kaarlehtokin voi olla mies paikallaan. Aloittaa Nuorten Leijonien maalilla sitten jatkossa kuka tahansa, on Suomen nostettava tasoaan jokaisella osa-alueella – muuten karsintasarja kutsuu.