Columbus Blue Jacketsin suomalaistulokas Markus Nutivaaran urakehitys on ollut valtavaa. Tuskin kukaan osasi odottaa vielä pari vuotta takaperin, että 22-vuotias suomalainen pelaisi NHL-jäillä.

Nutivaara on Oulun Kärppien kasvatti, joka ei nuorena lukeutunut suurimpiin lahjakkuuksiin. Siitä todisteena on muun muassa se, ettei hän ole pelannut nuorisomaajoukkueissa kuin kolme ottelua ja nekin alle 20-vuotiaiden mukana. Blue Jacketsin Ryan Murray kysyikin pelaajalta kauden alussa, edustiko hän Suomea nuorten MM-kisoissa, joissa hän oli itse aiemmin osallisena.

– En helvetissä, en lähellekään. Kaksi vuotta sitten kukaan ei edes tiennyt minusta Suomessa, Nutivaara oli laukonut vastaukseksi.

Juniorisarjojen syövereistä SM-liigan mestariksi

Suomalaistulokas ei lainkaan valehdellut vastauksessaan, sillä hän pelasi muun muassa B-juniori-ikäisenä vielä Haukiputaan Ahmoissa kolmosdivisioonan junnuotteluita.

– Se oli melkein kuin kaljaliiga. Pelasin tuolloin jääkiekkoa vain hauskuuden vuoksi, Nutivaara kertoi Columbus Dispatchille.

Seuraavana vuonna Kärppien kasvatti mietti jo jääkiekon lopettamista ja leikitteli muun muassa ajatuksella myyntialan töistä. Columbus Dispatchin toimittaja kyselikin, olisiko Nutivaarasta tullut hyvä myyntimies.

– Ehei, olisin ollut kauhea, suomalaispuolustaja naulasi.

Myöhemmin Nutivaara kuitenkin päätti jatkaa uraansa ja nousi lopulta hän nousi aina Kärppien liigamiehistöön saakka.

Vuonna 2015 seuran ykköspakki Lasse Kukkonen loukkaantui kesken pudotuspelien, joka avasi suuren näytönpaikan nuorelle puolustajalle – tämän hän käytti hyväkseen. Kärpät juhli kauden päätteeksi mestaruutta.

– He menettivät kärkijätkänsä ja tilalla nähtiin Nutivaara. Joukkuekaverini olivat että: ”Kuka v***u tuo tyyppi oikein on?” Nyt voit ymmärtää, kuinka paljon hänelle riitti todistettavaa, Nutivaaran nykyinen seurakaveri Markus Hännikäinen kertoi. Suomalaishyökkääjä edusti tuohon aikaan JYPiä.

Tuosta ajasta nykyhetkeen on tapahtunut paljon. Nutivaara on nimittäin esiintynyt tällä kaudella NHL:ssä 64 ottelussa, joissa hän on tehnyt tehot 2+4. Suomalaistulokkaan tulevaisuus näyttää enemmän kuin valoisalta.