MIKKELI. Leijonien riveissä nähdään kahdessa Tanska-pelissä kiinnostava tulokas, kun puolustaja Veli-Matti Vittasmäki debytoi A-maajoukkueessa.

Ilveksessä luutiva pakki on päävalmentaja Lauri Marjamäeltä todellinen yllätysveto maajoukkueeseen. Samalla valinta on täysin ansaittu: hyvä yleispakki on noussut kuin varkain SM-liigan eliittiin puolustavien pakkien vertailussa.

– Hän on äärimmäisen hyvä puolustaja. Vittasmäki tekee puolustajalle oikeita asioita kaukalossa. Hän on monipuolinen – oli tällä kaudella pitkään loukkaantuneena, mutta edelliset kolme kuukautta hän on pelannut todella korkealla tasolla, Marjamäki avaa Leijonat.comille.

Vittasmäki on kypsynyt huipulle hitaasti. Puolustaja ehti pelata TPS:ssä seitsemän kautta ilman suurempaa huomiota. Siirto Ilvekseen on osoittautunut nappivedoksi – nyt toista kautta Tampereella pelaava pakki on noussut lyhyessä ajassa joukkueensa kärkipuolustajien joukkoon. Kuvaavaa on, että runkosarjan teholukema +10 oli Ilveksen toiseksi paras.

Marjamäki kertoo seuranneensa innolla Vittasmäen otteita SM-liigan puolivälierissä. Kuuma Tappara-sarja oli pakilta onnistunut, vaikka Ilves joutuikin pelien päätteeksi kesälomille.

– Seurasin kaikki seitsemän Tappara-peliä ja hän pelasi siinä isossa roolissa kovalla tasolla. Hän pystyy kamppailemaan, pystyy irrottamaan vastustajia kiekosta. Samalla hän osaa täyttää tyhjän tilan ja avamaan peliä.

Hyvä yleispakin rutiini on kehittinyt viime vuosina valtavasti. Sen myötä on kiinnostavaa nähdä, mitä annettavaa pakilla on Leijonien matkassa.

– Maajoukkuedebyytti on jäänyt vielä tekemättä, mutta nyt on sen aika. Hänen vastuullisuus ja luotettavuus ovat kovalla tasolla pelistä toiseen, Marjamäki kiteyttää.

Ilari Isotalo, Mikkeli
Twitter: @IlariIsotalo