Vuoden 2021 jääkiekon MM-kilpailut järjestetään Latviassa ja Valko-Venäjällä. Kisaisännät maalailivat voittopuheissaan vaaleanpunaisia hattaroita oikein urakalla.

Riikan pormestari Nils Usakovs suitsutti lausunnossaan, kuinka kisojen teemana on yhtenäinen Eurooppa ilman rajoja. Usakovs saattoi ehkä unohtaa, että on järjestämässä kisoja yhdessä Euroopan viimeisen diktatuurin kanssa, joka rikkoo toistuvasti ihmisoikeuksia.

Kisaisännyys on osa Valko-Venäjän kulissia, jota Aleksandr Lukashenka yrittää pitää viimeiseen asti pystyssä. Vielä kolme vuotta sitten edellisten MM-kisojen aikaan diktaattori Lukashenka oli palauttamassa maahan maaorjuutta maataloustuotannon kohentamiseksi. Vuotta myöhemmin mies allekirjoitti lain, jonka nojalla työttömät työkykyiset voidaan määrätä sakkorangaistukseen.

Ja mitä tulee yhtenäiseen Eurooppaan ilman rajoja, on Valko-Venäjän rajat kaikkea muuta paitsi avoinna. Sinne ei ole asiaa ulkopuolisilla. Tämän vuoden alussa se avasi viiden päivän viisumivapauden maahan. Ehtona oli kuitenkin se, että maahan saapuu lentäen. Pakolaisille rajat pysyvät visusti kiinni, eikä eurooppalaisen automatkailijan ole syytä yrittää maahan ilman viisumia.

Eurooppa on yhtenäinen ja ilman rajoja, kunhan saavut lentäen.

Tapa, jolla Kansainvälinen jääkiekkoliitto on valmis kiillottamaan Lukashenkan imagoa, on vastenmielistä. Päätös kisojen myöntämisestä Valko-Venäjälle on jälleen ruma tahra René Faselin ja IIHF:n uskottavuudelle.