Lauri Marjamäki ja Suomen Jääkiekkoliitto vastasivat tämän viikon kiinnostavimmasta kiekkouutisesta, kun osapuolet ilmoittivat Leijonien etsivän itselleen uutta päävalmentajaa ensi kauden jälkeen.

Samalla alkoi vilkas keskustelu ja spekulaatio ratkaisun syistä. Moni epäili rankan viime kevään olleen iso tekijä päätöksessä: Marjamäki sai ajoittain kovaakin kritiikkiä erityisesti sosiaalisessa mediassa vaisusti sujuneista MM-kisoista.

Urheilun ympärillä pyörivä keskustelu perustuu pitkälti mielikuviin. Kuka on konna ja kuka sankari? Mitä on aiemmin sanottu? On kiinnostava seurata, miten joku ajatus jää elämään vuosiksi totuutena.

Hyvänä esimerkkinä tästä toimii legendaarinen Daavidin ja Goljatin taistelu. Me muistamme taistelun tarinana, jossa pieni altavastaaja yllättää suuren ja mahtavan Goljatin. Vaikka todellisuudessa historioitsijat ovat todistaneet useaan otteeseen, että tilanne oli päinvastainen.

Tietokirjailija Malcolm Gladwell on osoittanut loistavasti kirjassaan Daavid ja Goljat, kuinka pieni Daavid oli mestarilinkoaja ja 203-senttinen Goljat väärin taisteluun valmistautunut ja näköongelmista kärsinyt isokokoinen lähitaistelija. Voimasuhteet olivatkin Daavidin nerokkuuden ansiosta aivan erilaiset kuin me kuvittelemme.

Silti mielikuvat jyräävät. Ja ne vaikuttavat suuresti myös Leijonien arkeen. Kun yli kaksi miljoonaa ihmistä seuraa joukkueen jokaista liikettä, ei aina analyyttisyydelle ole tilaa.

Kun tunne vie voiton, siirtyy keskustelu helposti käsittelemään keskustelua. Näin on käynyt nytkin: kuinka moni on viime aikoina pohtinut Marjamäen viime vuoden tekemisiä tai sitä, mistä kritiikki alun perin lähti liikkeelle?

Jääkiekkoliitto heitti ensimmäisen kiven

Keskustelua on käyty nyt pitkälti siitä, kuinka kovan kritiikin kohteeksi Marjamäki joutui. Ja kuinka rankka pesti päävalmentajan rooli on MM-kisoissa.

Keskustelulle on sijansa. Mutta se peittää samalla allensa alkuperäisen keskustelun. Miksi Marjamäki joutui nähdyn kaltaisen myrskyn silmään?

Mediaa on kritisoitu kisojen aikaisesta kirjoittelusta. Ja osittain syystä – kun kymmenet mediat jauhavat samoista aiheista päivittäin, tulee ylilyöntejä väkisinkin.

MM-kisojen aikaan pohdittiin jopa Marjamäen asemaa. Saako päävalmentaja jatkaa pestissään loppuun asti? Kirjoittelu oli monin tavoin poikkeuksellista.

Mutta mistä se johtui? Syyttävä sormi osoittaa Suomen Jääkiekkoliiton suuntaan. Nuorten MM-kisojen tapa heittää Jukka Rautakorpi kesken kisojen ulos pestissään loi ennakkotapauksen, joka näkyi keväällä karulla tavalla Pariisissa.

Tämä unohtuu helposti keskustelusta. Jo antiikin aikoina linkoajat saattoivat viskoa narun avulla kiven niin kaukaa ja niin tarkasti, ettei uhri edes ehtinyt tajuta tappavaa iskua.

Historioitsijat ovat varmoja, ettei Goljat tiennyt, mikä häneen osui. On vaikea tietää, arvasiko Marjamäki vuodenvaihteessa Jääkiekkoliiton seurauksia. Ne näkyivät karulla tavalla Leijonien matkassa MM-kisoissa.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo