Jääkiekon Mestarien liiga on hyvä muistutus suomalaisille kansainvälisen kiekon kehityksestä.

Samalla kun suuren yleisön mielipide alkaa hiljalleen lämmetä CHL:n suhteen, ovat pelit olleet herätys eurooppalaisen kiekon voimasuhteista. Sveitsi on jo pitkään ollut Euroopan kärjessä, nyt SM-liigan rinnalle ja ohi on kiilaamassa myös moni aiemmin heikkona pidetty liiga.

Keski-Euroopassa sekä Itävallan EBEL että Saksan DEL ovat hyviä esimerkkejä sarjoista, jotka ovat nyt jo pelottavia haasteita SM-liigalle. Isojen markkinoiden ja rahavirtojen takia molempien sarjojen kärkijoukkueet loistaisivat myös Suomessa.

Ei tarvitse kuin katsoa esimerkiksi DEL-joukkueiden kokoonpanoja. Sunnuntaina nähtiin tyly show, kun EHC Munchen kaatoi HIFK:n jopa yllättävän yksipuolisen näytöksen jälkeen.

HIFK pelasi vieraskaukalossa hyvää jääkiekkoa. Karu fakta oli vain, että saksalaisseura oli lähes jokaisella osa-alueella parempi. Syyt tulokseen löytyvät pelkästään kokoonpanoja seuraamalla: DELin suurseura vilisee tänä päivänä nimiä, jotka olisivat huippuvahvistuksia myös SM-liigaan.

Syyt löytyvät seurojen talouksia verratessa: Esimerkiksi DEL ja EBEL pystyy lyömään suomalaiset seurat palkkataistelussa. Monesta eri lähteestä kuuluu samat tiedot: useat saksalaisseurat maksavat nyt jo rivipelaajille sellaisia palkkoja, joita Suomessa saavat vain joukkueiden kärkipelaajat.

Suursarjat NLA, EBEL ja DEL ovat kaikki piilossa suomalaisille kiekkofaneille. Sen takia varsinkin saksalaisella ja itävaltalaisella kiekolla on turhan sitkeä maine rupuisena kaljaliigana. CHL murskaa näitä harhakuvia tyrmäävällä tavalla.

Jääkiekon voitto

Kun SM-liiga on profiloinut nuorten pelaajien sarjaksi, on Keski-Eurooppa kokeneiden sotaratsujen sarja, josta löytyy joukkueita selaillen yhä enemmän profiilipelaajia ja NHL:stä tuttuja kiekkotähtiä.

Pelkästään tämän takia CHL on noussut loistavaksi lisäksi suomalaisjoukkueiden syksyä. Formaatilla on vielä paljon töitä kehittyäkseen oikeasti tärkeäksi osaksi kiekkofanien elämää. Silti jo nyt europelit tarjoavat SM-liigaseuroille tärkeän paikan pelata todella kovia ja vaativia pelejä elokuussa.

Seurat ja pelaajat tuntuvat tajuavan sarjan arvon. Nyt suurin työ on löytää suuri maksava yleisö tapahtumiin. Jos jääkiekko haluaa nousta seuraavalle tasolle bisneksenä, tarvitsee se kansainvälisen seurajoukkuekilpailun.

Keski-Euroopasta löytyvät ne markkinat, jonne myös CHL pyrkii. Sen myötä saksalaisten ja sveitsiläisten organisaatioiden menestys on iso juttu jääkiekolle myös lajina.

Matkaa on paljon, mutta suuruudenhullu CHL näyttää päivä päivältä järkevämmältä unelmalta. Mikäli Mestarien liiga onnistuu ottamaan uskottavan palan Keski-Euroopan miljardimarkkinoilta, voittavat silloin myös suomalaiset organisaatiot.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo