Tommi Kovasen elämäkerta Kuolemanlaakso (Bazar) sisältää karun ja koskettavan tarinan, jonka jokaisen kiekkofanin pitäisi lukea.

Kovanen avaa ensimmäistä kertaa avoimesti uransa jälkeisen hurjan tarinaa. Ex-huippupakin ura loppui aivovammaan vuonna 2013, kun Kovanen jäi Tommi Huhtalan törkytaklauksen alle SM-liigapelissä.

Sen jälkeen Kovasen kuulumisista on kuultu julkisuudessa pala sieltä, pala tuolta. Tuore kirja paljastaa kuitenkin, että harva tiesi huippupakin ongelmien laajuudesta oikeasti mitään.

Uusi teos on pimeä matka aivovammojen synkkään maailmaan. Sen takia se on elintärkeä puheenvuoro törkytaklauksien seurauksista – aiheesta, josta ei Suomessa vieläkään puhuta tarpeeksi. Vaikka tilanne on parantunut paljon viime vuosista, herättää tuore teos varmasti keskustelua.

Erityisesti SM-liigan ja Lukon tapa toimia vamman yhteydessä saavat kirjassa paljon kritiikkiä. Vaikka kyseessä ei ole paljastuskirja, nousevat lukijalle karvat helposti pystyyn kiekkopomojen kulissien takaisen pelin kanssa.

Kirjan suurin valtti on ex-pakin rehellisyys. Kovanen on tehnyt yhdessä Jenny Rostainin kanssa teoksen, joka nousee heti Suomessa tehtyjen urheilijaelämäkertojen kärkeen.

Kuva: © Bazar Kustannus

Tarina ilman onnellista sanomaa

Kovasen tarina ei ole onnellinen kertomus. Se ei sisällä suurta inspiroivaa sanomaa tai opetusta urheilusta tai elämästä. Raivokasta työntekoa tai loppuun asti itseensä uskomista ei palkita lopulta mitenkään.

Kirja on raakuudessaan ajoittain jopa vastenmielistä luettavaa. Kun ihmiseltä viedään suurin intohimo vääryydeltä tuntuvalla tavalla ja ilman kunnon syytä, joutuisi kenen tahansa psyyke koville.

Kovasen kyky pohtia ja reflektoida omaa matkaansa on ihailtavaa. Urheilumaailmasta löytyy jo liikaa tarinoita, joissa pelaajat tai valmentajat uransa jälkeen selittävät mustan valkoiseksi. Kovasen analyysi ei mielistele tai kaunistele mennyttä. Katkeruus ja vääryys ovat teemoja, joiden kanssa puolustaja joutuu painimaan koko loppuelämänsä.

Kovanen muistetaan jo peliuraltaan erilaisena persoonana. Pohtijana ja filosofina, joka ei suostunut valitsemaan aina sitä helpointa tietä. Kirja jatkaa tätä samaa rataa.

On hienoa, että Kovanen pystyy kertomaan tuoreen tarinan omalla tavallaan. Kuolemanlaakso on tärkeä lisä urheilukirjallisuuteen – Kovanen antaa tekstissään äänen samalla itseään paljon tärkeämmälle haittailmiölle.

Lue myös: SM-liigatähti kertoo rajun tarinansa: Aivovamma tuhosi elämän, yritti lopulta itsemurhaa

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo