SM-liigan seurat tekivät Jokereiden lähdettyä KHL:ään keskinäisen sopimuksen siitä, etteivät ne hanki helsinkiläisseurasta pelaajia kesken kauden.

Viime kaudella sääntö nousi esiin, kun Michael Keränen purki sopimuksensa KHL-seuran kanssa ja siirtyi paria viikkoa myöhemmin Ilvekseen. Tamperelaiset saivat lopulta 100 000 euron sakon sopimuksen rikkomisesta SM-liigan hallitukselta.

Sääntö nousi jälleen ajankohtaiseksi, kun Jokereiden ja puolustaja Joonas Jalvannin välinen sopimus purettiin. Viime kaudella helsinkiläisseuraan tullut Jalvanti ehti pelata kaksi ottelua tällä kaudella ja joutuu nyt Jokereiden ja SM-liigan valtataistelun sijaiskärsijäksi.

Sopimus tulee hankaloittamaan 29-vuotiaan puolustajan uran jatkoa, sillä ovet Suomen korkeimmalle sarjatasolle on suljettu seurapomojen suutuspäissään tekaiseman säännön takia. Päätös saattaa olla jopa suurempi rangaistus yksittäiselle pelaajalle, jolle suuremman roolin hakeminen SM-liigasta olisi uran kannalta paras ratkaisu.

Samaan aikaan, kun SM-liigan taso ja yleisömäärät laskevat, se ajaa potentiaalisia tähtipelaajia muihin Euroopan huippusarjoihin.

Jani Harjula
Twitter: @JaniHarjula