Liiga.fi viestii nettisivuillaan, että Tappara ja Bitwise Oy lanseerasivat tiistaina Tampereella Tappara-applikaation. Kyseessä on maailman ensimmäinen mobiilisovellus, joka tarjoaa SM-liigan ottelusta älykiekkojärjestelmän avulla reaaliaikaista pelaaja- ja kiekkodataa laajasti laji-ihmisten iloksi.

Datan avulla pelaajasta ja joukkueesta saadaan tietoja äärimmäisen tarkasti.

Julkaistu versio kertoo nimittäin sekä erä- että ottelukohtaisesti pelaajien luisteleman matkan, jäälläoloajan ja maksiminopeuden, lisäksi se viestii kiekon maksiminopeuden ja sen kulkeman matkan. Lisäksi järjestelmä paikantaa jokaisen pelaajan sijainnin 50 millisekunnin välein, 10 senttimetrin tarkkuudella.

– Olen erittäin innoissani tästä upeasta mahdollisuudesta päästä tekemään jotain sellaista, mitä kukaan ei ollut vielä ennemmin tehnyt. Alusta alkaen on ollut selvää, että tässä valmistuu jotain suurta, josta koko suomalainen jääkiekkoperhe pääsee nauttimaan, Tapparan myyntipäällikkö Aki Hautamäki hehkutti SM-liigan kotisivuilla.

– Toivottavasti järjestelmä lyö läpi ja näemme sen kohta niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa aktiivisessa käytössä, Hautamäki unelmoi Tampereelta maailmalle toivottavasti ja todennäköisesti leviävästä ilmiöstä.

Uusi systeemi toimii tiiviisti sanottuna niin, että pelaajien varusteissa ja kiekossa olevat pienet radiolähettimet lähettävät signaalia hallin kattoon asennettuihin antenneihin.

Reaaliaikainen paikkatieto siirtyy älykiekkojärjestelmään, jossa se jalostuu nopeudeksi, matkaksi, jäälläoloajaksi, laukauksiksi, tilastoiksi, valmennuskuvioiksi, vedonlyöntikohteiksi tai grafiikaksi televisiolähetykseen. Käyttömuotojen rajana on vain mielikuvitus. Yhden pelin aikana tietoa kertyy yhden gigatavun verran.

– Olemme luoneet maailman ensimmäisen, toimivan älykiekkojärjestelmän, joka tarjoaa loppukäyttäjälle mobiilisovellukseen reaaliaikaista pelaajatietoa. Sen lisäksi tämä tekniikka tarjoaa urheiluvalmennukselle tietoa, jota sillä ei aikaisemmin ole ollut saatavilla, kuten yksittäisen pelaajan luisteleman matkan, Bitwise Oy:n toimitusjohtaja Tomi Mikkonen kertoi.

Älykiekkojärjestelmä on käytettävissä tämän illan Tappara-SaiPa -ottelusta lähtien kaikissa kirvesrintojen kotipeleissä. Reaaliaikainen seuranta toimii ainoastaan Tampereen jäähallissa, kotisohvalla tiedot näkyvät heti ottelun päätyttyä.