Kanadalaishyökkääjä Sean Avery puhuu tänä vuonna julkaistussa kirjassaan myös lyhyestä urastaan Suomessa.

Kokenut kanadalainen saapui Lahden Pelicansiin kaudella 2004-05, kun NHL:ssä oli työsulku. Avery ei pelannut SM-liigassa kuin kaksi ottelua, mutta hän ehti silti jättämään itsestään ikimuistoisen kuvan.

Hyökkääjä arvosteli Suomea rankasti, eikä hän viihtynyt maassa lainkaan. Tämän lisäksi hän poistui Pelicansista ilmoittamatta tästä kenellekään.

Avery oli peliurallaan melkoinen väriläiskä, eikä se jäänyt huomaamatta Suomessa. Mies viimeisteli kahteen otteluun kolme maalia, jonka lisäksi hän tulistui HIFK:n Jarkko Ruudulle ja huuteli itsensä suihkuun, ennen kuin tappelu ehti edes alkamaan. Myös Ruutua mies arvostelee kirjassaan kovin sanoin. Hänelle jäi kuva, ettei suomalaishyökkääjästä pidetty edes kotimaassa.

– Hän oli kaveri, josta NHL-pelaajat puhuivat iljettävänä. Se on eri tapa, miten he puhuivat minusta. Minusta he puhuivat vihattuna, Avery kertoi kirjassaan.

Kanadalaista pidettiin parhaimmillaan NHL:n vihatuimana pelaajana. Pelityyli oli hyvin ärsyttävä, jonka lisäksi kommentit olivat törkeitä ja suorasanaisia. Mies istui jäähyaitiossa parhaimmillaan yhden kauden aikana peräti 261 minuuttia.