Ville Vahalahti viettää tiistaina juhlapäivää. Kokenut SM-liigatähti täyttää 40 vuotta.

TPS-kasvatin ura hakee vertaistaan. Kiekkokonkarilla käynnistyi tänä syksynä jo 19. kausi SM-liigassa – hän on edustanut pitkän uransa aikana TPS:ää ja Lukkoa.

Hyökkääjä pelaa yhä korkealla tasolla: Vahalahti on nakuttanut tänä syksynä Raumalla 21 otteluun tehot 3+9=12. Samalla liukkaalla laiturilla alkoi jo neljäs kausi putkeen Lukon kapteenistossa.

Juonikas hyökkääjä on yhä liigan vaarallisimpia pelaajia ylivoimalla. Konkarin kyky pyörittää peliä pienessä tilassa on ominaisuus, joka nousee aina esille Vahalahdesta puhuttaessa.

Lukko-hyökkääjä tekee harvemmin itsestään isoa numeroa. Sille ei ole vuosien varrella ole ollut tarvetta – tilastot kertovat tarpeeksi turkulaisen upeasta urasta.

Ville Vahalahti 2010. Kuva: Juha Tamminen.

TPS hölmöili kilpailijan riveihin

Vahalahden uran erikoisimpia siirtoja nähtiin kesällä 2013, kun TPS vaihtui hieman yllättäen Rauman Lukkoon.

Taustalla oli erikoinen episodi. Mediatietojen mukaan silloinen turkulaisseuran johto teki törkeän tempun TPS-ikonille.

Vahalahti oli pelannut kevääseen 2013 asti koko liigauransa ajan Turussa. Kun kutistunut sopimustarjous ei kelvannut hyökkääjälle, yritti seurajohto sabotoida Vahalahden urakuviot väittämällä muun muassa Lukolle hyökkääjän olevan loukkaantunut.

Vahalahti vaihtoi kilpailijan leiriin ja loppu on historiaa. Kaudella 2013-14 turkulainen voitti koko SM-liigan pistepörssin iskien Lukossa hurjat tehot 20+32=52.

Tuhannen pelin raja lähestyy

Neljän SM-kullan suomalaiskonkari löytyy monesta SM-liigan historiatilastosta korkealta. Vahalahti on ehtinyt pelata liigassa runkosarjapelejä jo hurjat 958 tehoin 257+419=676.

Pelimäärä nostaa hyökkääjän sarjan kaikkien aikojen neljänneksi. Pisteissä Vahalahti löytyy historiatilaston kolmannelta sijalta: kiekkokonkarin edelle kiilaavat vain Janne Ojanen ja Arto Javanainen.

Tunnollinen hyökkääjä lähestyy samalla legendaarista tuhannen pelin rajaa. SM-liigassa aiemmin vastaavan rajapyykin ovat pelanneet vain Jan Latvala ja Erik Hämäläinen.

Vahalahdella on Lukon kanssa vielä ensi kauden kattava sopimus – mikäli vammat eivät riko kausia, on laiturilla tulevan 1,5 vuoden aikana kaikki saumat rikkoa maaginen rajapyykki.

40-vuotias kiekkokonkari muistetaan myös Leijonista. Hyökkääjä edusti Suomea kevään 2009 MM-kisoissa.

Ville Vahalahti lokakuussa 2017. Kuva: Juha Tamminen.