Detroit Red Wingsin kausi NHL:ssä on ollut vaikea. Viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt joukkue on omassa divisioonassaan viidentenä 11 pinnaa kolmossijaa perässä – tosin kaksi ottelua Toronto Maple Leafsia vähemmän pelanneena.

Detroitin heikko pistesaldo selittyy suurimmaksi osaksi surkealla puolustuspelillä. Joukkue on esimerkiksi päästänyt peräti 118 maalia, joka on 11:nneksi eniten koko sarjassa. Vertailun vuoksi, oman divarin kärkijoukkueiden Tampa Bay Lightningin ja Boston Bruinsin reput ovat heiluneet alle 100 kertaa.

Lisäksi Red Wingsin alivoima on ollut repaleista, joskaan ei sysihuonoa. 81-prosenttinen alivoima on NHL:ssä tällä hetkellä 16:nneksi parasta.

Ja kun joukkueesta ainoastaan kuuden pelaajan tehotilasto on joko nollilla tai plussalla, voi Red Wingsin puolustuksen todeta olevan tosiaan turhan repaleinen. Viidestä eniten peliaikaa saavasta pakista ainoastaan Jonathan Ericsson on plussalla.

Kyseisen ongelmakohdan on huomioinut myös The Hockey Writers. Sivuston jutun lopussa muotoiltiin, että valmennuksen tarvitsee muuttaa asioita alakerrassa maksimoidessaan puolustajien kyvyt.

Toisaalta, julkaisu mainitsi myös, että apua on tulossa muutaman vuoden päästä. Se nosti suomalaisittain upeasti esille Red Wingsin oman varauksen ja alle 20-vuotiaiden maailmanmestari Vili Saarijärven sekä muutaman muun NHL-lupauksen nimet.

Vaikka rovaniemeläislähtöinen kolmoskierroksen varaus ei taalajäillä vielä olekaan pelannut, on hän näyttänyt kykynsä peruspuolustamisen suhteen esimerkiksi viime kaudella. OHL:ssä Mississauga Steelheadsin paidassa tehotilasto oli runkosarjassa hurja +20 ja pudotuspeleissäkin miehekäs +10.

Alle 20- ja alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa saldo on kummassakin +2.