HERNING. USA:n nestori Derek Ryan on seurannut mielenkiinnolla suomalaisduo Sebastian AhoTeuvo Teräväisen alkua MM-kisoissa.

31-vuotias jenkkihyökkääjä tuntee leijonatähdet hyvin. Kolmikko on pelannut yhdessä kaksi kautta Carolina Hurricanesissa.

Ryan kertoo, ettei ole yllättynyt suomalaiskaksikon hurjasta alusta MM-jäillä. Aho johtaa kisojen pistepörssiä taottuaan kahdessa pelissä pisteet 4+6=10. Teräväinen on antanut tulitukea pistein 3+5=8.

– En voi sanoa olevani yllättynyt. Aho on loistava pelaaja – hän on todella dynaaminen pelaaja jo NHL:ssä. Joten voin vain kuvitella, mitä hän saa aikaiseksi isossa kaukalossa. Häntä on hieno katsoa, Ryan ylistää Leijonat.comille.

Suomalaiskaksikko viihtyy hyvin yhdessä myös kaukalon ulkopuolella. Ryan virnistää ja piikittelee leijonaduon olevan kuin paita ja peppu NHL-joukkueen matkassa.

– En usko, että he menevät minnekään ilman toisiaan. He ovat erottamattomat! He ovat bussissa yhdessä. He ovat vapaa-ajalla yhdessä. He ovat parhaita kavereita, minkä kyllä huomaa.

Derek Ryan (oik.) on ehtinyt tuuletella kahden suomalaistähden rinnalla. Kuva: Getty Images.

”Poikani rakastaa Ahoa”

Ryanin perheessä on seurattu Ahon otteita erityisen tarkkaan. Kiekkokonkari paljastaa nuoren suomalaisen olevan melkoinen idoli jenkkiperheen jälkikasvulle.

– Sebastian hengailee paljon 4-vuotiaan poikani kanssa. He tulevat loistavasti juttuun. Poikani rakastaan Ahoa – ja tykkää hänestä enemmän kuin minusta, Ryan hekottelee.

Ryanin tarina kevään MM-kisoissa on itsessään upea. Euroopassa vielä kolme vuotta sitten pelannut konkari on noussut myöhäisellä iällä NHL:ään.

Hienot otteet Hurricanesissa palkittiin uran ensimmäisellä arvokisakomennuksella. Se maistuu 31-vuotiaalle hyökkääjälle.

– Tämä on ollut upea juttu. Kun miettii matkaa ja polkuani jääkiekkoilijana, tämä tuntuu todella uskomattomalta. Olen vain todella kiitollinen tästä kaikesta. Ja että saan olla isossa roolissa maajoukkueemme matkassa täällä.

Ryan joutui pohtimaan lähtöään Tanskaan. Hyökkääjän nykyinen sopimus Hurricanesin kanssa loppui tähän kevääseen. Sen myötä lähtö oli riski.

– Tämä oli vähän epänormaali ratkaisu tulla kisoihin. Minulla on vakuutus, joten halusin tulla tänne. Juttelin vaimoni ja vanhempieni kanssa ja totesin, etten vain voi jättää tällaista tilaisuutta välistä. En vain voinut, Ryan summaa.

Ryanin, Ahon ja Teräväisen kohtaaminen MM-jäillä nähdään viikon päästä 15.5. klo 13.15. Sitä ennen Suomi nähdään tositoimissa tiistaina, kun vastaan asettuu Norja. Tuo ottelu alkaa klo 21.15.

Ilari Isotalo, Herning
Twitter: @IlariIsotalo