NHL:ssä lähes tuhat ottelua pelannut puolustaja Sami Salo on seurannut tarkalla silmällä yhtä suomalaislupausta, josta hän odottaa seuraavaa NHL-tähteä.

Salo on valmentanut tämän kauden TPS:ssä ja ollut isossa roolissa puolustaja Olli Juolevin kehityksessä. Juolevi varattiin Salon entiseen seuraan Vancoucer Canucksiin vuonna 2016, mutta siellä tie ei vielä auennut, joten huippulupaus vietti kuluneen kauden Turussa.

Salo kertoi Vancouver Province -lehdelle tilanneraportin Canucksin ykköskierroksen varauksesta. Hänen mielestään Juolevilla on ensi syksynä hyvät mahdollisuudet jopa suoraan paikkaan NHL-seuran miehistössä.

– Mielestäni hän on valmis NHL:ään. Sanoin hänelle, että tarvitaan iso loikka, jotta pääsee sinne. Siellä häntä odottaa kymmenen muuta puolustajaa, jotka tappelevat samasta roolista, Salo kertoi.

Vasemmalta puolelta laukova Juolevi ei ole tunnettu pistetykki, mutta Salo näkee hänessä paljon muita hyödyllisiä kykyjä.

– Hänellä ei ole kovinta laukausta, mutta hän osaa löytää syöttölinjat ja toimittaa kiekkoja läpi. Vielä kun saamme hänen fysiikkansa kesällä nousemaan. NHL:ssä pitää olla tiptopkunnossa.

Salo vertaa Juolevia toiseen suomalaispuolustajaan, jonka NHL-ura alkoi myös hitaasti, mutta kesti lopulta 16 vuotta. Leijonalegenda Kimmo Timonen pelasi urallaan yli 1200 ottelua taalajäillä ja pääsi lyömään hokkarit naulaan vuonna 2015 tuoreena Stanley Cup -mestarina.

– Hänessä on hieman Timosta. Juolevin tapa luistella ja nähdä kenttätapahtumia muistuttaa Timosen tyylistä. Hän on täydellisessä kontrollissa, kun hänellä on kiekko. Hän on täysin rauhallinen sen kanssa.

Juolevin kehitystä haittasivat loukkaantumiset, jotka johtivat viime syksynä heikkoon itseluottamukseen. Ne ajat ovat nyt jääneet taakse, ja nyt on NHL-läpimurron paikka.

– Kun hän keskittyi vastuun kantamiseen, kaikki muuttui hänelle helpommaksi. Hän on todella taitava paineen alla. Hän tekee asioita, mihin monet puolustajat ei pysty. Juolevi oli TPS:n paras puolustaja pudotuspeleissä sen jälkeen, kun menetimme Henrik Tallinderin, Salo päättää.