Tampereen Tapparan toimitusjohtaja Mikko Leinonen tunnetaan tarkan markan ja sittemmin euron miehenä. Esimerkiksi Hakametsässä Tapparan otteluissa työtehtävissä käyvät median edustajat vitsailevat, että mikäli kahvihammasta kolottaa, Tapparan lehdistöhuoneella kannattaa olla hyvissä ajoin ennen ottelua. Muutoin Leinosen medialle tarjoama yksi termospullollinen kahvia on todennäköisesti juotu loppuun.

No, vakavammin: Leinonen on Suomen jääkiekkopiireissä yksi parhaista jos ei paras talouden pitäjä. Viime tilikaudella Tapparan taustayhtiö Tamhockey Oy takoi verojen jälkeen peräti 772 914 euron tuloksen vähän reilun 9,1 miljoonan euron liikevaihdolla.

Edellisestä kaudesta, jolloin Tappara voitti kultaa, tulos parani peräti 15 prosenttia, Aamulehti kertoo.

– Taustalla on myynnin kasvua, NHL-tuloja ja lisäksi liigalta palautui pudotuspeleistä enemmän rahaa kuin vuosi sitten. Tänä vuonna hopeasta tuli noin 50 000 euroa enemmän liigalta kuin vuosi sitten kullasta, Leinonen sanoi Aamulehden haastattelussa.

Urheilujohtamisen erityispiirre on, että tunne ottaa usein vallan muutoin fiksuista bisnesmiehistä tai -naisista. Leinosen viisastenkivi on toisenlainen.

– Tärkeää on, että ei tehdä tunteella päätöksiä, vaan järjellä ja noudatetaan hallitukseen valitsemaa strategiaa, Leinonen korostaa.

Tähän perustuu myös Leinosen Aamulehdelle antama lausunto ensi kauden pelaajahankinnoista. Luulisi, että nyt Tapparalla olisi varaa kasata Liigaan aivan hirmuinen pelaajanippu – ja niin moni seurajohtaja taloudellisen ja pelillisen menestyksen huumassa tekisikin. Mutta ei Leinonen.

– Ei hirveästi ole varaa hankintoihin. Yhden pelaajan kohdalla katsotaan, että tapahtuuko jotain vai ei. Syksyllä mietitään lisää, kun nähdään miten joukkue muodostuu.

Toimitusjohtajan mukaan Tapparan pelaajabudjetti kaudella 2018–19 on 2,7–2,8 miljoonaa euroa.