HELSINKI. TPS-huippuhankinta Lauri Korpikoski kertoo avoimesti sairaudestaan.

NHL-konkarin elämä on mennyt uusiksi suolistosairaus IBD:n takia. Krooninen tauti vaatii paljon huomiota, varsinkin jos haluaa huippu-urheilla ilman oireita.

– Kesällä oli vaikeita hetkiä. Silloin oli välillä myös turhauttavaa. Kun lähti tekemään normaaleja treeniviikkoja, huomasi nopeasti, etteivät ne vain onnistu. Paukut eivät riitä. Sitä yritti alkuun väkisin, mutta nopeasti sen huomasi, ettei se kannata. Sairaus vie varsinkin alkuvaiheessa kropasta niin paljon energiaa, Korpikoski avaa Leijonat.comille.

Turkulainen kertoo, että juuri alkukesä oli sairauden kannalta vaikein. Kun painoa tippui yhdeksän kiloa, piti elämistä ja treenaamista miettiä uudelta kantilta.

– Kun on tottunut olemaan pitkälti terveenä ja treenaamaan, tämä muutos vaati myös henkisesti uutta näkökulmaa. Vähän piti rauhoittaa. Onneksi oikea rytmi löytyi aika nopeasti, hyökkääjä kertoo.

Lauri Korpikoski palasi täksi kaudeksi Suomeen ja TPS:ään. Kuva: Juha Tamminen.

Voimia muille sairastaville

IBD on yllättävän yleinen sairaus. Pelkästään Suomessa on tällä hetkellä noin 46 000 sairastavaa. Uusia tapauksia todetaan vuosittain yli 2 000. Aiemmin muun muassa kiekkotähti Teemu Ramstedt on puhunut laajasti IBD:n näkyvyyden ja tietoisuuden lisäämiseksi.

Korpikoski itse kertoo pohtineensa asiasta puhumista. Hän painottaa haluavansa antaa näkyvyyttä sairaudelle. Ja voimaa sitä sairastaville.

– Tiedän itse, että se on ikävä uutinen, kun saa kuulla ensimmäisen kerran sairaudesta. Sen takia toivon, että joku muu voi saada positiivisuutta omaan elämäänsä. Jos itse pystyn huippu-urheilla tästä huolimatta, myös joku toinen voi olla jossain levollisin mielin. Tämä ei estä elämässä mitään.

Kiekkotähden vastauksista huokuu levollisuus. Tilanteen kertominen julkisuuteen on ollut selkeästi oikea ratkaisu.

– Mietin, että on ehkä parempi sanoa tämän ääneen. Eikä niin, että siitä kuulee kautta rantain. Jos sitä kautta sairaus saa hieman lisää näkyvyyttä, Korpikoski kiteyttää.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo