Aina ammattilaisilla pelaajatarkkailijoillakaan ei työ suju. Arviot menevät toisinaan hieman pieleen, tai pelaaja ei vain onnistu lunastamaan odotettua potentiaalia. Toisinaan taas skouttien kaavailut menevät aivan metsään.

Tässä artikkelissa laitamme jälkiviisauskiikarit tiukasti otsalle ja listaamme NHL:n lähihistorian kymmenen huonointa draft pickiä. Kiinnitämme huomiota erityisesti korkeaan draft statukseen sekä pelaajiin, joita olisi myös ollut tarjolla.

10. Pat Falloon, San Jose Sharks 1991 #2

Pat Falloon ei ollut skouteilta täysi huti. San Jose Sharksin pelaaja pelasi NHL:ssä muutaman kelvollisen kauden, vaikka koko varaustilaisuuden toiselta pelaajalta voisi odottaa enemmänkin. NHL-ura kesti lopulta 575 ottelua ja pisteitä niissä syntyi runsaat kolmesataa. Tarjolla varaustilaisuudessa olisi ollut esimerkiksi muuan Peter Forsberg.

9. Angelo Esposito, Pittsburh Penguins 2007 #20

Angelo Espositon piti olla seuraava Sidney Crosby. Vaikka alla oli heikompi kausi juoniorisarjassa, pidetiin hyökkääjälupauksen saamista numerolla 20 lottovoittona. Espositon ura jatkui kuitenkin syöksykierteessä, eikä hän ollut missään vaiheessa lähelläkään NHL-paikkaa. Lopulta hän päätyi Pelicansin kautta Tsekin kakkossarjaan ja jäi eläkkeelle jääkiekosta 28-vuotiaana.

8. Dylan Strome, Arizona Coyotes 2015 #3

Dylan Stromen nimi listalla on hieman kyseenalainen. Onhan kyseessä vielä nuori pelaaja, jolla on mahdollisuus nousta NHL:ään myöhemmällä iällä. Floppina varausta voi pitää siinä mielessä, että varaustilaisuus oli pullollaan laadukkaita hyökkäyslupauksia. Tarjolla oli muun muassa Mitch Marner, Mikko Rantanen, Brock Boeser sekä liuta muita, jotka pelaavat NHL:ssä jo suuressa roolissa. Kärjistetysti voi sanoa, että melkein kuka tahansa ykköskierroksella varattu hyökkääjä olisi ollut parempi valinta kuin Strome.

7. Griffin Reinhart, New York Islanders 2012 #4

Griffin Reinhart oli aikoinaan kovan profiilin puolustaja lupaus, joka siirtyi kaupassa Edmontoniin. Oilersin puolustuspää ei saanut itselleen isäntää. Reinhartista tuskin tulee puolustajaa edes kolmospariin, ja tällä hetkellä Reinhart kiekkoilee Vegas Golden Knightsin farmijoukkueessa. Saatavilla olisivat olleet esimerkiksi Jacob Trouba ja Morgan Rielly.

6. Scott Glennie, Dallas Stars 2009 #8

Scott Glennie on tyyppiesimerkki pelaajasta, joka tekee kovaa tulosta juniorisarjoissa, mutta ei pysty nousemaan miesten pelien vaatimalle tasolle. Glennie pääsi pelaamaan yhden ottelun NHL:ssä, mutta muuten ura jäi ikuiselle farmikomennukselle. AHL-uran kruununa on Texas Starsin riveissä voitettu mestaruus kaudella 2013-14.

5. Hugh Jessiman, New York Rangers 2003 #12

Vuoden 2003 varaustilaisuutta pidetään yhtenä NHL:n historian laadukkaimmista. Ensimmäinen ja toinen kierros olivat täynnä pelaajia, joista myöhemmin kasvoi NHL-legendoja. Silti New York Rangers onnistui heittämään varausvuoronsa hukkaan valitsemalla Hugh Jessimanin. Jessiman pelasi urallaan kaksi NHL-ottelua. Kaudella 2013-14 hänet nähtiin KHL:ssä Medvescak Zagrebin paidassa.

4. Nail Yakupov, Edmonton Oilers 2012 #1

Edmontonin pelaajatarkkailuosasto ei tuhlannut vuonna 2012 ainoastaan nelosvaraustaan vaan myös koko tilaisuuden ensimmäisen varausvuoron. Vaikka Nail Yakupovista varoiteltiin jo ympäri liigaa, Edmonton valitsi hyökkääjän riveihinsä. Yakupov sai monta vuotta yrittää eri NHL-seuroissa heikolla menestyksellä. Täksi kaudeksi ura vei hänet takaisin Venäjälle KHL:ään.

3. Teemu Riihijärvi, San Jose Sharks 1995 #12

Teemu Riihijärveä pidetään laajalti yhtenä huonoimmista pelaajista, joita on koskaan varattu NHL:n ensimmäisellä kierroksella. Hyökkääjäkolossi ei rikkonut ammattilaissarjoissa kertaakaan 20 tehopisteen rajaa. SM-liigassa Riihijärvi pelasi 346 ottelua ennen lopettamistaan.

2. Alexandre Daigle, Ottawa Senators 1993 #1

Alexandre Daiglea pidetään yhtenä huonoimmista ensimmäisinä valituista pelaajista. Hän pelasi kyllä kelvollisen NHL-uran, mutta ykkösvalinnalta odotetaan muutakin kuin 50 tehopistettä kaudessa. Yakupovin kohdalla varausvuosi oli ylipäätään heikompi, mutta Daiglen varausvuonna oli paljon hyviä pelaajia tarjolla, esimerkiksi Chris Pronger ja Paul Kariya.

1. Patrik Stefan, Atlanta Trashers 1999 #1

Ehkä koko Atlanta Trashersin seura olisi tänään elossa, jos se olisi ensimmäisellä varausvuorollaan löytänyt seuralle kasvot. Patrik Stefanista tuli parhaimmillaan alempien ketjujen sentterit, kun taas kakkosena ja kolmosena varatuista Daniel ja Henrik Sedinistä 100 tehopisteen miehiä. Parhaiten Stefanin ura muistetaan alapuolelta löytyvästä suorituksesta.